Kõpu vallavanemat ootab Itaalia järel kohus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Kiviloo
Tõnu Kiviloo Foto: Elmo Riig / Sakala

​Kohe pärast Itaaliast koolitusreisilt naasmist ootab Kõpu vallavanemat Tõnu Kivilood kohtuasi. Nimelt algab neljapäeval kell 10 Viljandi kohtumajas eelistung protsessis, kus nelja inimest ja kahte firmat süüdistatakse toimingupiirangu rikkumises ning soodustuskelmuses ja omastamises.

 

Praegusel Kõpu vallavalitsuse ühisreisil ja neljapäeval algaval eelistungil omavahel seost ei ole. Tegemist on juhtumiga, mis avalikkusele sai alguse mullu jaanuaris, kui Tõnu Kiviloo võeti oma töökohal vahi alla, tema ametiruum otsiti läbi ja ta pidi kaks päeva vanglas viibima.

Neli inimest, üks firma ja üks ühing

Kohtualuseid on aga protsessis palju rohkem. Süüdistatavatena astuvad lisaks Kiviloole kohtu ette Viljandi maavalitsuses töötav MTÜ Viljandimaa Mõisad juhatuse liige Tiia Kallas, ettevõtjad Sven Reiss ja Enn Ariva ning mittetulundusühing Viljandimaa Mõisad ja osaühing Kõpu Kõrtsitalu.

Ajakirjandusele on seni teada niipalju, et Tõnu Kiviloole pannakse süüks esiteks toimingupiirangu rikkumist ehk vallavalitsuse tehingute korraldamist endaga seotud ettevõtetega aastatel 2009–2014. Teiseks süüdistatakse teda Kõpu vallalt vara ja esemete, näiteks mööbli, kütuse ja raha omastamises. Sellega on omavalitsusele tekitatud kahju rohkem kui 10 000 eurot. Lisaks käib jutt ühelt osaühingult enam kui 4000 euro omastamisest.

Kolmandaks süüdistatakse Kivilood kahe soodustuskelmuse toimepanemises aastatel 2011–2013. Need olid seotud maaelu- ja põllumajandustoetuste taotlemisega ning väidetavalt tekitati nendega riigile ligi 80 000 euro ulatuses kahju.

Kaitsja vallajuhil süüd ei näe

Ülejäänud kohtualused on saanud süüdistuse soodustuskelmuses või Tõnu Kiviloo tegudele kaasaaitamises. 

Tõnu Kiviloo kaitsja Margo Normann on Sakalale öelnud, et Kivilool ei ole põhjust end üheski episoodis süüdi tunnistada. 

Ühtlasi avaldas Normann arvamust, et prokuratuur ei tõlgenda praegusel juhul seadust õigesti. «Saan öelda vaid niipalju, et minu hinnangul pole korruptsiooni olnud, sest kõik kõnealused toimingud olid kooskõlastatud Kõpu vallavolikoguga,» sõnas ta. (Sakala)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles