Itaalia viis Kõpu tähelepanu keskpunkti

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõpus käis eile keskpäeval elu nagu ikka: kes kõpitses motorolleri kallal, kes kaevas maad või käis poes juustu järel. Sellest, et vallamaja on järgmised kümme päeva kinni, polnud Sakalaga vestelnud kohalikel sooja ega külma. Küll aga on teema tähelepanu pälvinud üleriigilises ajakirjanduses ja siseminister Hanno Pevkurile näis see absurdne nagu mõni hilinenud aprillinali.
Kõpus käis eile keskpäeval elu nagu ikka: kes kõpitses motorolleri kallal, kes kaevas maad või käis poes juustu järel. Sellest, et vallamaja on järgmised kümme päeva kinni, polnud Sakalaga vestelnud kohalikel sooja ega külma. Küll aga on teema tähelepanu pälvinud üleriigilises ajakirjanduses ja siseminister Hanno Pevkurile näis see absurdne nagu mõni hilinenud aprillinali. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kõpu vallamaja sulgemine kümneks päevaks, et põrutada kollektiivselt Itaaliasse õppereisile, on tekitanud elavat arutelu selle üle, kas väikesel omavalitsusel, kes saab endale sellist luksust lubada, on üldse mõtet.

Kõpu vallavalitsusega samas majas elav Jaan Grünthal ütles eile keskpäeval, et tal üldiselt vallaga asju ajada pole ja seega ei lähe ka reis suurt korda. Tema oli selle kohta lehest lugenud, kuid mitu Sakalaga vestelnud kohalikku polnud reisist kuulnudki.

Kalmer Keres oli sellega kursis, kuid temagi ütles, et tal vallamajja asja pole. Küll aga tunnistas ta, et ei suhtu ametnike kollektiivsesse tööreisi hästi.

«Rahva jaoks pole raha, aga samas saavad ise ringi reisida,» lausus ta.

Eile oli lisaks Sakalale vallamaja sulgemisest teavitavat silti uksel pildistamas ja kohalike käest kommentaare küsimas Õhtuleht, sest teema on pälvinud üle-eestilist tähelepanu. Kõpu vallaametnike ühisreisi kritiseeris siseminister Hanno Pevkur, öeldes, et see näitab vajadust haldusreformi järele.

Sama leidis tuntud ajakirjanik Anvar Samost. «Ma olen väga pikka aega juhtinud erinevaid ettevõtteid nii Eestis kui Lätis ja Leedus ja ma tõesti ei kujuta ette, mis sorti peaks olema see eraettevõte, mis saaks kogu oma töötajaskonna kümneks päevaks ära saata – ja seda mitte jaanipäevajärgsel ajal, vaid aprilli alguses,» ütles Samost pühapäevases Kuku raadio saates.

Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo ütles eile Itaalias Pompei poole teel olles, et nii suurt tähelepanu ei osanud nad oma reisile oodatagi. «Aga lülitame selle oma turunduskampaania osaks, sest see läheb päris kümnesse. Ma usun, et meil on suvi selle võrra lihtsam, sest oleme nüüd mitu korda rohkem tuntud,» ütles Kiviloo naerdes.

Võti ja sotsiaaltöötaja on Kõpus

Tõsisemalt rääkides nentis Tõnu Kiviloo, et vallavalitsuse tööplaanis on reis olnud juba eelmise aasta kevadest ja sai teoks tänu neljale märksõnale, milleks on vastutus, delegeerimine, usaldus ja jätkusuutlikkus.

«Igapäevatööd on delegeeritud, usaldame oma inimesi, kellele see vastutus on antud, ega näe mitte mingit probleemi, et ühe maja uks on mingi hetk kinni. Internet, allkirjad ja telefonid on olemas ning kohapeal on töötegijad olemas,» lausus vallavanem.

14-liikmelise delegatsiooniga Itaaliasse õppereisile läinud Kiviloo vastas küsimusele, miks oli vaja turismi arendamise sildi all sõita Itaaliasse näiteks valla sotsiaaltöötajal või sekretäril, et meedias leviv info on sada protsenti poolik, sest sotsiaaltöötaja on vallas. «Maja on lukus, aga võtmed on Kõpus. Inimesed, kellele ülesanded on jaotatud, on samuti Kõpus,» lisas ta.

Teised vallad toimetavad teisiti

Kõo vallavanem Tarmo Riisk ütles, et päike just ei kustuks, kui ka sealne vallamaja paariks nädalaks uksed sulgeks ja ametnikud kodumaa tolmu jalgelt pühiks, aga neil käivad asjad natuke teistmoodi. «Me ei käi isegi kollektiivpuhkusel, sest oleme oma inimeste teenistuses,» lausus Riisk.

Samas leidis ta, et ajakirjandus on kõnealuse jutumi puhul üle reageerinud ja tema ei mõista Kõput hukka. «Võimalik, et Kõpu vallavalitsus saab reisilt sellise laengu, et töötab edaspidi suurema innuga,» lisas Riisk.

Ka Abja vallavanem Peeter Rahnel leidis, et töötajatel oleks vaja vahepeal väljaspool ametiruume asju ajada. «See pole üldse halb mõte, aga kas just Itaalia ja kaks nädalat – meie sellist asja ei kasutaks,» lausus ta. Nagu Kõol pole ka Abja vallavalitsusel kollektiivpuhkust ning vajadust rahvale uksi sulgeda.

«Ma ei anna hinnangut, aga meie ei pea sellist reisileminekut küll võimalikuks, kuigi tegeleme turismi arendamise ja mulgi kultuuri süvaedendamisega,» lisas Rahnel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles