Aprilliks õue kolinud jõusaal sobib kevadesse nagu valatult

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeva õhtupoolikul andis Viljandimaalt pärit, ent Ameerikas terviseedendamist õppinud Jane Änilane Viljandis esimese välitreeningu, mille harjutused on ta ise välja töötanud.

Praegu kodukandis külas olev treener rääkis, et selline linnaruumis sportimise võimalus, mida nüüd ka Viljandis proovida saab, on tal Ameerikas patenteeritud ja Eestis on registreerimiseks paberid sisse antud.

«Trennides tehakse küll samasuguseid asju, aga mul on kindlad liigutused, mida olen õpetanud ka treenereid tegema,» rääkis ta.

Park muutub jõusaaliks

Umbes aasta tagasi loodud treeningkava saab teha väljas, kasutades kõikvõimalikke linnaruumis olevaid vahendeid: pinke, astmeid, igasuguseid ääri, käsipuid ja muud. See on mõeldud väga erineva sportliku vormiga inimestele, sest liigutused varieeruvad.

Nii võiski ligi tunniajase treeningu jooksul kätekõverdusi tehes toetuda kas maapinnast paarikümne sentimeetri kõrgusel olevale torule või väiksema jaksu korral kõrgemale pingile. Igatahes kindad tundusid seekord olevat väga vajalik varustus, sest kuigi vahepeal soojendas sportijaid päike, hakkas metalltorust kinni võttes sõrmedel üpris jahe.

«See on lõbus treening,» sõnas Jane Änilane ja toonitas, et harjutusi tuleb teha võimalikult õigesti. «Tihtipeale näen jõusaalis, et inimesed teevad kükke või jalatõsteid keha valesti hoides. Tahan rõhku panna just õigesti tegemisele.»

Välitreening köitis pilke

Välitreening kasutab linnaruumi nagu jõusaali ja raskuseks on vaid oma keha. Esimesel kohtumisel Valuoja orus parkuurijate platsil oli peale treeneri kohal kolm spordisõpra. Järgmiseks korraks ehk täna kella 17.30-ks on Jane Änilase sõnul lubanud kohale tulla vähemalt neli või viis inimest.

«Treeningrühmaga on sama lugu nagu restoraniga: kui paistab, et seal käiakse, tuleb inimesi aina juurde,» lausus ta. «Esialgsest ehmatusest tuleb üle saada, siis läheb asi käima.»

Väikse tasu eest saab Valuoja orus treenida aprillikuu teisipäevadel ja neljapäevadel ehk siis veel üheksa korda. Ent juba esimene kord näitas, et harjutuste tegemise vastu tunti huvi. Nii mõnedki mööda­jalutajad pöörasid pilgu palliplatsile, kus muusika saatel hüppeid tehti või pingile astudes tuharalihaseid treeniti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles