Kooliõpetajast vähem teenivad lasteaednikud küsivad palgalisa

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasteaias töötava õpetaja miinimumpalk on Viljandis kolmandiku võrra väiksem kui tema koolis töötaval kolleegil. Lasteaedade juhid asusid nüüd oma töötajatele selget palgatõusu nõutama.
Lasteaias töötava õpetaja miinimumpalk on Viljandis kolmandiku võrra väiksem kui tema koolis töötaval kolleegil. Lasteaedade juhid asusid nüüd oma töötajatele selget palgatõusu nõutama. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi lasteaedade juhatajad pole nõus linnajuhtide arvamusega, et lasteaiaõpetajatele peaks piisama  viieprotsendilisest palgatõusust, ja küsivad 12,5 protsenti palgalisa.

Sadakond lasteaiaõpetajat, kes Viljandi kuues lasteaias iga päev väikseid lapsi kasvatavad ja õpetavad, saavad ühes kuus haridusest ja staažist olenevalt 600–700 eurot, millest arvatakse maksud maha. Samal ajal algavad nende tavakoolis lapsi õpetavate kolleegide palgad 900 eurost. Vähemalt sellise miinimummäära on riik õpetajatele kehtestanud.

Tavakooli õpetajatele annab palgaraha riik, lasteaiad on aga täielikult omavalitsuste ülalpidamisel ning lasteaiaõpetajate palga suuruse määrab volikogu.

130 õpetajat ja veerand miljonit eurot

Nii ei leidnud kuue Viljandi lasteaia juhid enam võimalust vaiksena püsida ja saatsid kuu aja eest volikogule ja linnavalitsusele ühispöördumise, milles tegid ettepaneku tõsta 130 lasteaiatöötaja palka. Lisaks tahavad direktorid, et linn kaotaks palgalõhe keskerihariduse ja kõrgharidusega töötajate vahel.  

Esialgsed arvutused näitavad, et kui linnajuhid tahaksid selle ettepaneku rahuldada, peavad nad leidma linna rahakotist ligi 260 000 eurot aastas. Et direktorid tahaksid palgatõusu septembrist, oleks tänavu vaja vähemalt 90 000 eurot. Linnal on aga pakkuda 66 000 eurot ja selle eest saaks septembris õpetajatel, õppejuhatajatel ja direktoritel tõsta palka viis protsenti. Nimetatud summa tuleb lapsevanematelt, kes pidid hakkama aasta algul maksma varasemast suuremat lasteaiatasu.

Linnajuhid võtsid kuue lasteaia direktorid vastu ning hakkasid palgatõusuga seonduvat arutama. Esialgu midagi otsustatud ei ole ja taas kohtutakse aprillis. 

Volikogu esimees Randel Länts ei tahtnud spekuleerida selle üle, kas lasteaednike ettepanekut saab täies mahus täita. Küll aga oli ta nõus, et olukord vajab parandamist ning lasteaednike pöördumine arutamist. Praegu on kokku lepitud, et direktorid panevad kirja, kellel tuleks kõige esimesena palka tõsta, ning annavad linnavalitsusele koosseisude tabeli, sest alles siis saab rahandusamet täpselt välja arvutada, kui kalliks üks või teine samm linnale maksma läheb.

Esialgsed andmed näitavad, et praegu 2 350 000 euro suuruse palgafondiga Viljandi lasteaiad vajaksid soovitavaks palgatõusuks juurde 260 000 eurot.

Palgatõusu oodatakse mitmel aastal

Randel Läntsi meelest võib soovitud muudatusi olla tänavu linnal väga keeruline ellu viia, kuid järgmise aasta eelarvet kokku seades võib ehk raha lihtsamalt leida. 

«Poole põllu peal atra teistpidi seada on keerulisem kui seda teha vao alguses,» viitas Länts 2016. aasta eelarve koostamisele.

Lasteaedade direktorite arvates tuleks palka tõsta aga nii tänavu kui järgmistel aastatel. Lasteaia Krõll juht Margit Suurmets leidis, et töötajate palk peaks tõusma nii septembris kui uuesti 1. jaanuaril ning siis tuleks juba ette näha ka järgmiste aastate palgatõusud, sest muidu pole võimalik kohati 300 euro suuruseks veninud palgavahet lasteaedade ja koolide õpetajate vahel tasa teha.

Suurmetsa sõnul on väikse palga tõttu tekkinud lasteaedades inimeste nappus ning tööd tuleb korraldada tavalisest teistmoodi. «Noored ei taha tööle tulla, sest tasu on liiga väike,» nentis ta ja lisas, et mõnes lasteaias on juba rakendatud ühe kasvataja süsteemi. See tähendab, et kui tavaliselt peaks igal rühmal olema kaks kasvatajat ja üks abi, siis mõnel pool töötab rühmaga üks kasvataja ja kaks abi. Abilisele saab maksta väiksemat palka ja tal ei pea olema kindlat haridust.

Viljandis olid lasteaedade ja koolide õpetajate palgad võrdsed viimati 2008. aastal. Siis Eestit tabanud majanduskriisi tipphetkest alates on lasteaedade töötajad jäänud selgelt vaeslapse rolli. 2009. aastal vähendas volikogu linna raskele majandusseisule viidates nende palku ja edaspidi on kooliõpetajate palgad kerkinud  kiiremas tempos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles