Viljandimaa valdade ja linnade tinglikud tipud

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
58,2 m
Kolga-Jaani vald
Järtsaare küla, Aaviku voor
GPS: E 25,86086 ja N 58,55881
58,2 m Kolga-Jaani vald Järtsaare küla, Aaviku voor GPS: E 25,86086 ja N 58,55881 Foto: Elmo Riig / Sakala

Kus on, sinna tuleb juurde. Kas või tinglikult. Nimelt jõudis Sakala toimetus seisukohale, et kui hiljuti sai avalikkus teada Viljandimaa kõige kõrgemast mäest, peab avalikult teavitama ka maakonna kõigi tosina omavalitsuse kõige kõrgemast geograafilisest punktist.

Leheneegrite mõttevälgatusega oli nõus kaasa tulema maa-amet, kes uuris 2010. ja 2014. aastal tehtud täppismõõtmisi ning andis iga omavalitsuse kohta merepinnast kõige kõrgemal asuva punkti täpsed koordinaadid ja lisas kõrgus­info meetrites.

Kogu Eesti territoorium on mõõdetud üle lennukilt aerolaserskanneri ehk LIDAR-seadme abil. Selle töö põhineb peamiselt maapinnalt tagasi peegeldunud laserimpulsi kaudu kolmemõõtmeliste koordinaatide arvutamisel. Maa-ameti andmeil on LIDAR skanninud 2400 meetri kõrguselt kogu Eesti peale umbes 23 miljardit kõrguspunkti, millest umbes 11 miljardit on maapinnal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles