Vaba mõte: Kiri lugejale

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Väre
Hans Väre Foto: Marko Saarm / Sakala

Hea lugeja! Ega ma õieti enam mäletagi, mitmendat korda sulle kirjutan. Isegi saja ega tuhande loo täpsusega ei oska pakkuda. 2001. aastast, mil ma Sakalasse tööle tulin, on lihtsalt nii palju tähemärke paberile voolanud, et neist saaks oma väikese galaktika kokku panna.

14 aastat tagasi oli maailm hoopis teine. Sakala fotograafid pildistasid filmile ja jooksid alalõpmata fotopoodi seda ilmutama. Toimetuses oli veel mõni vana arvuti, millel polnud e-posti kasutamise võimalust. Sakalal oli küll internetilehekülg, kuid see uuenes vaid kord päevas ja kõiki lugusid sinna ei laetud. Nädalavahetustel toimuva kajastamisest polnud mõtet rääkidagi.

Sel esmaspäeval sai Sakala 137-aastaseks. Võib-olla on see veidi üle pingutatud, aga mulle tundub, et käesoleval aastatuhandel on leht vähemalt vormiliselt muutunud rohkem kui oma sünnist millenniumini. Ka paberil on Sakala nägu hoopis teine, kuid seda suutnuks eesrindliku mõttemaailmaga Carl Robert Jakobson ilmselt veel ette kujutada. Olid ju pildid juba tema ajal lehes, ehkki mitte värvilised. Ent seda, et ajaleht näitab liikuvat pilti ja avaldab uudiseid välgukiirusel kas või keset ööd, osanuks Jakobsoni kaasaegsetest mõista ehk ainult ulmekirjanduse pioneer Jules Verne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles