Keskaegsed rüütlid madistavad Viljandis

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskaegses raudrüüs võitleja Karksi ordulinnuse varemetes
Keskaegses raudrüüs võitleja Karksi ordulinnuse varemetes Foto: Marko Saarm / Sakala

Homme, laupäeval kell 12 algavad Viljandi lennukitehases esimesed avatud Eesti keskaegse võitluse meistrivõistlused. Osa saab võtta töötubadest ja ajaloolistest mõõduvõtmistest.

«Elava ajaloo päev Viljandis on meeleolukas ettevõtmine, milles osalejad saavad täiendada oma ajaloolisi ja pärandkultuurilisi teadmisi ise kaasa lüües,» ütles mittetulundusühingu Eesti Ajaloolise Mõõgavõitluse Liit esindaja Raivo Ird. «Saab kuulata loengut, valmistada ise endale juhendaja abiga keskaegseid vöökotte või muid ajastule omaseid esemeid, proovida keskaegseid rõivaid ja relvi, samuti saab proovida erinevaid võitluskunste – tegevust jätkub igas vanuses ajaloohuvilistele.»

Päeva nael on kell 13 algavad esimesed avatud Eesti keskaegse võistluse meistrivõistlused, mis on väga vaatemänguline sündmus. Meistrivõistluste tulemuste põhjal pannakse kokku tänavune rahvusmeeskond, kes sõidab Eestit esindama keskaegse võitluse maailmameistrivõistlustele ehk rahvaste lahingule, mis kestab 7.–10. maini Prahas.

Meistrivõistlustel võisteldakse kategooriates HMB Duell 1vs1 ja HMB Buhurt 5vs5. Suurturniirist võtavad osa võitlejad Eesti klubidest Karu Klubi (Narva), Soldknechte (Tallinn), Turm (Tartu) ja Valhalla (Tallinn). Oodata on ka külalisi Lätist, Leedust, Soomest ja Iisraelist.

Programm

Alates kella 12 saab uudistada ja proovida keskaegset riietust ja võitlusvarustust ning nendega ennast fotole jäädvustada.

Kell 12 peab Mati Nuut loengu teemal «14. sajandi relvad, kaitsevarustus ja sõjapidamiskombed».

Kella 13–17 on meistrivõistlused.

Kella 13–15 saab töötubades juhendaja käe all endale valmistada mitmesuguseid keskaegseid vöökotte ja teisi esemeid, mis elava ajaloo päevadel hädasti ära kuluvad.

Kella 14–16 mängitakse võitlusmänge pehmikrelvadega.

Kella 13–16 on muistsed jõumõõtmised igale huvilisele – rõngassärgiga kätekõverdused, mõõga hoidmine ja muu.

Kell 17 algab meistrivõistluste lõputseremoonia ja autasustamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles