Puhastusettevõtetel lastakse kevadel enim pesta aknaid

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaühingu Pesuproff töötaja Erkki Putnik sõnas, et eelkõige tuleks akent pestes jälgida, et raamide ääred korralikult puhtaks saavad – just seal on kõige enam mustust, mida inimesed tavaliselt märgata ei oska.
Osaühingu Pesuproff töötaja Erkki Putnik sõnas, et eelkõige tuleks akent pestes jälgida, et raamide ääred korralikult puhtaks saavad – just seal on kõige enam mustust, mida inimesed tavaliselt märgata ei oska. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kevade saabumisega tuli küll maha ports lund, kuid sellest hoolimata on paljud inimesed hakanud oma kodudes pihta suurpuhastusega. Ja nagu selgub, jätkub seal tööd ka puhastusteenust osutavatele firmadele.

Firmasid, mis pakuvad nii suurpuhastuse paketti kui üksikuid teenuseid, on Viljandi linnas ja selle lähiümbruses mitu.

Näiteks leiab osaühingu Pesuekspert teenuste nimekirjast lisaks akende, põrandate, diivanite ja muude mööbliesemete eraldi puhastamisele ka üldise suurpuhastuse. Ettevõtte juhi Tiit Jürmanni sõnul tehakse puhtaks kõik see, mis hoolduskorrastuse käigus ilusaks tehtav ei ole. «Eemaldatakse kogunenud või kuhjunud mustus spetsiifilistest kohtadest, nagu ventilatsioonitorud, õhu väljatõmbe luugid ja põrandad, puhastatakse setetest duširuumid ja poorsed vuugid,» loetles ta osa töid, mida suurpuhastuse paketist leida võib.

Koristamisel kasutatakse spetsiaalselt selleks ette nähtud koristusvahendeid ning tavapoest neid osta ei saa. «Tugevaid aluseid, mille pH on 11-12, kasutatakse kihistunud vaha puhul, mille kihtide vahel on määrdumus. Igapäevasel hoolduskoristusel ei kinnistu ega sööbi mustus niimoodi, et peaks kasutama tugevaid puhastusaineid. Suurpuhastusel, mis hõlmab eripuhastustöid, kasutatakse neid küll.»

Aknapesu on nõutuim teenus

Lisaks ruumide koristusele saab ettevõtetelt tellida ka vaipade ja pehme mööbli pesu. Tiit Jürmanni sõnutsi tehakse seda kliendi kodus kohapeal, sest esiteks on paljudes kohtades vaip põranda küljes kinni ning teiseks ei ole ettevõttel eraldi laoruume, kuhu mööbel ja vaibad viia. «Üks-kaks koduvaipa on kuus pesta – selleks ei saa spetsiaalselt ruume rentida, sest vaiba- ja mööblipesu ei tellita nii palju. Oleme teenuse üles ehitanud selliselt, et peseme vaiba ja mööbli ära spetsiaalsete masinatega sealsamas ruumis, kus need asuvad,» selgitas ta.

Kuigi suure osa Pesueksperdi klientidest moodustavad ärikliendid, on ka erakliente. «Inimesed suudavad maja küll enamasti ise korras hoida, kui see ei ole eriti suur. Aga näiteks mõne arhitektuuripärli puhul pole arhitekt tavalisele aknapesule mõelnud ning siis tuleb kasutada selleks tõstukeid. Ka kesk- ja vanemas eas inimesed ei saa aknapesu sageli ise tehtud.»

Just viimasel ajal ongi Tiit Jürmanni sõnutsi akende pesemise soov plahvatuslikult kasvanud. «Praegu on revolutsiooniline situatsioon: kui oli võimalus maksta, ei tahetud maksta, aga nüüd, kui tahetakse, ei jätku neid, kellele maksta – ei ole teenuseosutajaid.»

Täiskomplekti ei ole Pesueksperdi juhi teada praegu kehtiva raha ajal tellitud, küll aga siis, kui käibel olid veel kroonid. Mäletamist mööda oli toona põrandapinna puhastamise ruutmeetrihind umbes 28 krooni. «Praegu on ikka jupitatud, et kas aknad või põrand,» tõdes Jürmann.

Akende ja klaaspindade pesu hinnad algavad 0,40 eurost ruutmeetri kohta, kõvakattega põrandate süvapesu  hinnad 0,30 eurost ruutmeetri kohta. Vaipkatete puhastamisel on miinimumhind 0,64 eurot ruutmeetri kohta, pehme mööbli puhastamisel aga 4,20 eurot istekoha eest. Nahkmööbli puhastamisel määratakse teenuse hind kokkuleppel, samuti hoolduskoristuse korral.

Osaühingul Pertsa on kliente nii ettevõtjate kui eraisikute seas. Ettevõtte juhataja Riivo Neeringu ütlemist mööda ei ole soojad ilmad toonud veel kaasa suurt nõudlust aknapesuteenuse järele. «Arvan, et inimesed tahavad ära oodata ühe külma ja suurvihma, et tolm saaks kinni,» leidis ta läinud nädalal. Eelmistel aastatel on suur aknapesu läinud lahti aprillis. Just seda teenust on ettevõttelt varem ka kõige enam tellitud.

Kui Pesuekspert puhastab vaipu ainult kliendi kodus, siis Neeringu sõnutsi osutab Pertsa seda teenust kas kliendi juures kohapeal või korjab põrandakatted kokku, viib need ära ja toimetab puhtaks pestuna kliendile tagasi.

Aknapesul algab ruutmeetrihind 0,60 eurost, vaibapuhastusel on taks neli eurot ruutmeetri eest. Mööbli puhastamise hind oleneb sellest, kui suurt hooldust mööbel vajab ehk kui must see on.

Kuigi Laverna Puhastustööde osaühing pakub koristusteenust peamiselt Pärnus ja Haapsalus, on sealt võimalik teenindajaid ka Viljandisse kutsuda.

Selles ettevõttes Viljandi klientide soove vastu võttev Helge Paas sõnas, et võrreldes teiste linnadega Viljandis suurt tunglemist pole. «Meil Pärnus ja Haapsalus käib aktiivne tegevus, vaikusperioodi ei ole. Viljandis ei ole me veel eritöid teinud,» märkis ta. Parajasti hooldatakse Viljandis ühe ärikliendi väliala.

Töid saab tellida vastavalt vajadusele. «Kõik hinnad sõltuvad sellest, mida on vaja teha. Kui vaip ei ole suurte plekkidega, on selle puhastamisel ruutmeetrihind neli eurot pluss käibemaks. Aknapesu hind sõltub spetsiifikast.» Põranda küljes kinni olevad vaibad pestakse kohapeal, muidu aga viiakse need kaasa.

Mobiiliäpp teeb elu lihtsamaks 

Pärsti külas asuv osaühing Pesuproff on tegutsenud natukene kauem kui aasta ning selle juhataja Jaanus Lippuse sõnul on neilt töid tellinud nii äri- kui erakliendid. Praegu on rohkem just viimati nimetatuid.

Nagu mitmed teisedki puhastusteeninduse ettevõtete juhid, märkis Lippus, et suurpuhastuspaketi vastu huvi ei tunta ja inimesed valivad nende teenuste vahel, mida nad enim vajavad. «Tellitakse majas hädavajalikke teenuseid, alustades jalamattide, lampide, klaaside, seinte, mööbli ja muu puhastusest,» tõi Lippus näiteid tehtavatest töödest. «Eesti inimene tahab ikka ise teha ja väga ei soovi oma majas lasta teistel koristada.»

Tema tähelepanekute järgi algas puhastushooaeg umbes kaks nädalat tagasi ning nüüdseks on tekkinud järjekorrad. «Praegu on rohkem erakliente, inimesed hakkavad ärkama. Ärikliendid tellivad ka vahel.» Suurimad on aknapesu järjekorrad. «Tegelikult on puhastusteenuse soovijaid ühtlaselt kevadest sügiseni. Ainult talvel, kui lumi maas, ei taheta,» nentis Lippus.

Kui muidu on hinnapakkumisi küsitud telefonitsi, siis nüüd on ettevõttel ka äpp, mis teeb kogu protsessi nii kliendile kui teenusepakkujale lihtsamaks. Nimelt saab mobiiltelefonisse paigaldatud rakenduse kaudu saata töötegijatele pilte pesemist vajavast mööblist, aknast, põrandast või vaibast. Nähes konkreetselt, millist tööd klient soovib, saab talle ka täpse hinnapakkumise saata.

Vaibad ja suur mööbel võetakse üldjuhul kaasa, sest siis saab neid kiiremini pesta kui kohapeal. 2 x 3 meetrise vaiba puhastamine maksab Jaanus Lippuse sõnutsi 20–25 eurot, kahekohalise diivani puhastamine 25 eurot, aknapesu ruutmeeter 0,40 eurot. «Veohinda Viljandi piires eraldi ei lisa. Võtame kliendi vaibad peale, peseme ära ja viime tagasi.»

Kui suur on aga nõudlus vaibapesu järele Viljandi pesumajades?

Nii linnasauna juures kui Savi tänaval olevast pesulast öeldi Sakalale, et seal vaipu keemiliselt ei puhastata ning praegu pole silmatorkavalt suurt nõudlust ka vaipade tavapesu järele.

Kui linnasauna juures asuvas Gertrude pesulas saab lasta pesta kõige suuremat kaltsuvaipa, suurusega 1 x 2 meetrit ning selle pesemise kilohind on kaks eurot, siis Savi tänava pesulas Elegants on kaltsuvaiba pesemise kilohind neli eurot. Maksimaalselt mahub pesumasinasse vaip suurusega 1,6 x 1,8 meetrit.

Teenuse järele on pesumajade töötajate sõnul aasta ringi ühtlane nõudlus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles