Ilmatark: talv võib veel aprillis tagasi tulla

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomaal elav loodusemees ja ilmatark Indrek Hein arvab, et aprill võib tulla väga halva ilmaga kuu ning suverehve autodele veel panna ei tasuks.
Soomaal elav loodusemees ja ilmatark Indrek Hein arvab, et aprill võib tulla väga halva ilmaga kuu ning suverehve autodele veel panna ei tasuks. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ehkki märts on olnud väga soe ja päikseline, ei näe loodusevaatlejad selles midagi erakordset. Ennustatakse koguni, et õige pea võib veel lund sadada. 

«Talv võib tagasi tulla, ei ole üldse välistatud,» sõnas Soomaal elav loodusemees ja ilmatark, Kuusekäära talu peremees Indrek Hein. 

Ta on tähele pannud märke, mille järgi kipub aprill olema väga halva ilmaga. «Arvan, et tuleb nii paksu kui vedelat,» ütles ennustaja, kes toetub pikaajalistele vaatlustele. 

Suverehve alla panna ei tasuks

Indrek Hein tõi esile, et rändlinde oli mullu samal ajal Eestisse naasnud rohkem kui tänavu. 

«Eriti kehtib see laululindude kohta. Luiki ja hanesid juba on, aga kuldnokka ja linavästrikku pole üldse näinud,» sõnas ta. 

Sedasama tõdes Soomaal loodusmatku korraldav Aivar Ruukel. «Linavästrikku, keda rahva seas kutsutakse ka jääpõrutajaks, ei ole ma veel kohanud. Tavaliselt tuleb ta enne jääminekut. Kui on olnud võimsad talved ja oodata on suurt üleujutust, on linavästrik see, kes ütleb, et nüüd on jääminek – tema tuleb ja tallab jää puruks,» jutustas Ruukel. 

Ta lisas, et on märganud kõigest üksikuid kuldnokki, sookurgi ja lõokesi. 

Ka Lilli kandi loodusemees Jaak Põldma nentis, et rändlinde on napilt. «Kuldnokki on Lillis korra olnud, aga ilmselt käisid nad vaid luurel ja on nüüdseks tagasi tõmmanud. Selle järgi tundub, et soojaks nii ruttu ei lähe,» arvas Põldma. 

Aivar Ruukel rääkis, et oli just Indrek Heinaga tänavuse kevade üle arutanud ning jõudnud seisukohale, et aprill tõotab tulla üsna ettearvamatu. «Suvekumme veel alla panna ei tasuks,» lisas Ruukel.  

Noppis sinililli naistepävaks

Indrek Hein tõdes, et praegune ilm on väga ilus ja sääski on õhtuti olnud näha juba nädalapäevad. «Igasuguseid mutukaid lendab, liblikaid ja ööliblikaid ning muid, ainult parme veel ei ole.» 

Oma märkmetest leidis Hein, et kaks aastat tagasi oli samal ajal veel täielik talv, maa oli aprilli keskpaigani jääs. Tänavu sulas see juba vabariigi aastapäeva paiku. Väga varajaseks pidas ta ka seda, et vaher hakkas jooksma veebruari lõpul ning on nüüdseks juba lõpetanud. 

Ehkki juba teist aastat ilmutab kevad ennast väga vara, ei anna see Jaak Põldma meelest märku kliima soojenemisest. «Küll tuleb veel ka lumerohkeid talvesid, mõne aasta järgi ei saa midagi otsustada,» leidis ta. «Eestis on olnud varemgi sooje kevadeid. Mäletan, et kunagi noppisin naistepäevaks metsast sinililli, aga tänavu ei ole neid veel siin kandis näha olnud.» 

Indrek Heina arvates on maailma loodus ikkagi natuke nihkes. Ta tõi näiteks, et lund on hakanud sadama lõunamaades, kus seda varem ei ole juhtunud. «Samal ajal on vanajumal Eestit ikka hoidnud ja midagi hullu ei ole ju olnud,» tõdes ta. 

Ehkki paljud ennustajad usuvad tulevat kuiva suve, ei ole Hein nendega sama meelt ning pakub, et see on hoopis heitlik ja vihmane. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles