Erakool tahab Viljandis juba uuel õppeaastal tegevust alustada

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakooli elluaitaja Piret Anier rääkis, et sügisel soovitakse õppetööd alustada Reinu tee 3 tööstushoone esimesel korrusel, aga edaspidi on mõttes hõivata ka teised korrused.
Erakooli elluaitaja Piret Anier rääkis, et sügisel soovitakse õppetööd alustada Reinu tee 3 tööstushoone esimesel korrusel, aga edaspidi on mõttes hõivata ka teised korrused. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tuleval õppeaastal võib Viljandis uksed avada erapõhikool, mille väikestes klassides ühendatakse akadeemiline õpe ja huviharidus.

Erakooli elluaitaja, Viljandi kunstikooli arhitektuuriringi juhendaja Piret Anier lausus, et kool soovitakse vanas tööstushoones aadressiga Reinu tee 3 tööle panna 1. septembril ning esialgu alustab seal tegevust üks esimene klass.

«Sõltub lastest ja vanematest – ei oska praegu prognoosida, kui palju huvilisi tuleb,» sõnas ta.

Huvilisi oodatakse haridusest rääkima ja kooli kohta küsimusi esitama 28. märtsil, kui tulevase kooli ruumides suletakse näitus «Unistuste koolimaja». Huvilistele korraldatakse koosolek ka aprilli algul, kui haridusministeeriumile on esitatud koolitusloa taotlus.

Steineri pedagoogika koos huviharidusega

«Kuu aja jooksul keskendutakse põhitunnis ühele teemale. Hommikune tund juhatab päeva sisse ehk järgmistes tundides saab teemat sobival viisil toetada. Koostöö on nii õpetajate kui lapsevanemate vahel,» selgitas Piret Anier tulevase kooli õppetöö ülesehitust.

Loodava kooli eelkoolis käib 12 last ja seda on Anieri sõnutsi parasjagu. «14 last on maksimum ja alla kaheksa ei ole mõistlik. 12 last klassis on ideaalne.»

Kuigi õpetuse aluseks on Steineri pedagoogika, ei ole tegemist waldorfkooliga. «Loodav kool lähtub säästva arengu haridusest, kus on olulised väärtused ja terviklikkus. Waldorfkooli õppekava toetub lapse terviklikule arengule, seetõttu on hea sinna huviharidust lõimida, et lapse jaoks moodustuks tervik.»

Reinu tee tööstushoone vajab klassiruumideks ümberehitamist. «Üldstruktuur on väga hea, sinna tuleb õdusus sisse tuua,» sõnas Anier.

Erakooli töös kaasa lööv ning õpilastele keskkonnaharidust jagav Peep Tobreluts märkis, et kool hakkaks laiuma 700 ruutmeetril, sealhulgas luuakse teaduse ja looduse näitusepinnad.

Kooli sooviti asutada juba eelmisel aastal

Esmaspäeval sai Piret Anier kokku Viljandis haridust kureeriva abilinnapea Ardo Agasillaga ning andis talle plaanidest lühiülevaate. «See on jätk eelmise aasta toimetamisele, mis pooleli jäi. Eelmisel aastal algatati mõte, aga jäädi hiljaks,» selgitas Agasild.

Küsimusele, mida arvata uue erakooli loomisest, vastas abilinnapea, et iga algatus on teretulnud, sest see avardab linnas haridusvõimalusi ja annab lapsevanematele suurema valiku.

«Koolitusloa taotlus tuleb esitada aprilli algul. See peab käes olema kindlasti enne 1. septembrit, aga lapsevanematele oleks kindluse mõttes parem, kui luba tuleb varem,» rääkis Agasild.

Haridus- ja teadusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna konsultant Asso Ladva loetles, et koolitusloa saamiseks on vaja esitada kooli põhikiri, arengukava ja õppekava, mille Innove spetsialistid on tunnistanud riikliku õppekavaga sobivaks, ning tõendada, et õpetajate ja juhtkonna kvalifikatsioon vastab nõuetele ja õppetööks on vajalikud ruumid.

«Kui ei ole oma maja, peab olema rendileping või dokument, et ruumid on olemas,» rääkis Ladva ning lisas, et kooliruumid peavad vastama ka ohutu õppetöö läbiviimise tingimustele.

Loodavat erakooli rahastab ministeerium samamoodi nagu munitsipaalkoole: maksab õpetajatele palka ning õppevahendite ja koolilõuna eest. Erakool peab hoolitsema, et oleks maja ning korralik klassituba, kus õppetööd teha.

Viljandi abilinnapea Ardo Agasilla sõnul erakool linnalt rahalist toetust ei saa. «Riik peab erakoole ise rahastama, mitte omavalitsused,» sõnas ta.

Küsimusele, et kuna kooli avamiseks on haridus- ja teadusministeeriumilt vaja taotleda koolitusluba, siis kas septembriks jõutakse avamiseni, vastas uue erakooli elluaitaja Piret Anier, et mõelda tuleb suurelt. «Jah!» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles