Eri jalga astuvad koolid ei lubanud busse koolivaheajale

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi volikogu liikmed, Jakobsoni kooli juht Eero Järvekülg ja hariduskomisjoni esimees Kristjan Mändmaa on ühte meelt, et praegune vaheaegade pidamise kord pole mõistlik, aga kuidas seda muutma peaks, ei oska praegu kumbki arvata.
Viljandi volikogu liikmed, Jakobsoni kooli juht Eero Järvekülg ja hariduskomisjoni esimees Kristjan Mändmaa on ühte meelt, et praegune vaheaegade pidamise kord pole mõistlik, aga kuidas seda muutma peaks, ei oska praegu kumbki arvata. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi linna- ja gümnaasiumijuhtide otsus, mille tulemusena puhkavad linnakoolide õpilased eri nädalatel, läheb maksma 8345 eurot. Just nii palju tahavad bussifirmad lisaraha, et koolibussid ei teeks vaheajanädalal pausi.

Maakonnaliinidel sõitvate bussifirmade lisakulu maksab kinni Viljandi gümnaasium, kes saab õpilaste sõidutamiseks raha otse haridusministeeriumilt. Tänu sellele toetusele ei tee bussifirmad märtsi keskel koolibussidele ühe nädala pikkust sõidupausi ja lõpetavad sõitmise juuni keskel ehk nädal tavalisest hiljem. 8345 eurot on bussifirmadele makstava kogutoetusega võrreldes üsna tühine summa, sest aastas maksab riik Viljandimaal sõitvatele bussifirmadele 1,4 miljonit eurot.

Viljandi gümnaasiumi direktori Ülle Luisu sõnul on riigikoolide õpilastele ettenähtud tasuta sõit kooli ja koju ning maavalitsuse kaudu on jõutud bussifirmadega kokkuleppele, et gümnaasiumi õpilased saavad maakonnaliinidel tasuta sõita. Selle eest maksab haridusministeerium.

Muudatusi ei soovita

Kui paar nädalat tagasi puhkasid Viljandi ainsa gümnaasiumi ja ühe põhikooli lapsed, siis nüüd on vaheaeg kolmes ülejäänud põhikoolis. Nii põhikoolide juhid kui volikogu hariduskomisjoni esimees leiavad, et selline olukord pole mõistlik ega kasulik, kuid esialgu pole näha, et koolid aasta pärast vaheaegade osas ühte jalga sammuma hakkaksid.

Jakobsoni ja Paalalinna kooli direktor kinnitasid eile, et nemad ei lähe linnajuhtidelt taotlema võimalust praegu kehtivat korda muuta. Jakobsoni kool on teinud küsitluse nii õpetajate, õpilaste kui lapsevanemate seas ning enamik toetab praegust korda, mis näeb kevadel ette ühe vaheaja ning lubab lapsed juuni esimesel nädalal puhkama. Praegust korda toetas umbes 75 protsenti vastanud lapsevanematest, õpilaste ja õpetajate seas oli toetus lausa 90 protsenti.

Kesklinna koolis ja riigi juhtimisel töötavas gümnaasiumis puhati sel aastal esimest korda veebruari keskel, seejärel tuleb üks vaheaeg aprillis ja kooliaasta lõpeb seal seetõttu nädal hiljem ehk juuni keskel.

 Kesklinna kooli direktori Aavo Soopa sõnul on praegu uue korra ehk ühe kevadise lisavaheajaga süsteemi veel vara hinnata, sest selle mõjud saavad selgeks alles pärast aprilli vaheaega. «Tavaliselt kumuleerub väsimus mais,» nentis ta.

Soopa kinnitas aga, et nii kooli töötajad, õpilased kui lapsevanemad on seni olnud positiivselt meelestatud ning praeguse tagasiside põhjal kutsub ta teisi koole üles lisavaheajaga liituma.

Arutada saab juunis

Eelmise aasta juunis, kui Viljandi volikogus koolivaheaegade kava arutati ja anti Kesklinna koolile luba korraldada oma vaheajad teistel aegadel kui teistes koolides, kinnitati, et kindlasti tullakse vaheaegade teema juurde tagasi. Seni pole seda volikogus uuesti arutatud. Tõenäoliselt räägiti koolivaheaegadest eile õhtul volikogu hariduskomisjoni istungil, kuhu olid kutsutud kõigi linna koolide hoolekogude esindajad.

Mullu volikogu saalis Kesklinna kooli soovi kaitsnud hariduskomisjoni esimees Kristjan Mändmaa kinnitas eile, et vaheaegade ühtlustamine tuleb volikogus kindlasti arutusele, sest praegune kord pole kellelegi kasulik. Aasta tagasi anti Kesklinna koolile õigus teistest erinevalt käituda selleks, et saada ühe kooli kogemuse kaudu teada, kuidas lisavaheajaga süsteem toimib. Seda saab hinnata alles juuni lõpul ja võib juhtuda, et varem volikogu saalis koolivaheaegadest rääkima ei hakata.

Ka Eero Järvekülg oli nõus, et praegune situatsioon ei ole Viljandi suurust arvestades mõistlik, aga otsuseid uue õppeaasta kohta ei saaks tema meelest jätta juuni lõppu. Tema hinnangul peaks hiljemalt mai keskel olema teada, millal on järgmise õppeaasta koolivaheajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles