Lavastus valmib päevaga

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ugala dramaturg Liis Aedmaa õpetab noori näidendit kirjutama.
Ugala dramaturg Liis Aedmaa õpetab noori näidendit kirjutama. Foto: Elmo Riig / Sakala
Täna võõrustab Endla teater kooliõpilasi, pakkudes koos 13 Eesti teatri, Viljandi Kultuuriakadeemia ja Eesti Kunstiakadeemiaga kogu päeva vältel erinevaid õpitube ja etendusi. Koolinoorte teatripäeva korraldatakse Eestis esmakordselt. Projekti „Teater 1 päevaga“ raames toovad gümnasistid ühe päeva jooksul lavale Taavi Tuuliku lühinäidendi „Mõttetu mees“. 
 
 
„Mõttetu mees“ on Tartu õpilase Taavi Tuuliku lühinäidend. Taavi osales koos kuue eakaaslasega  novembris Endla teatri poolt välja kuulutatud „Hea idee“ konkursil, mis kutsus noori üles kirjutama lühinäidendi ideed. Parimaid ideid arendati Mihkel Seederi juhendamisel näidendi kirjutamise koolitusel ning veebruaris valis žürii neist koolinoorte teatripäeval lavastamiseks tema töö. 
 
Oma panuse esimese Koolinoorte teatripäeva toimumisse annab teiste hulgas ka Ugala Teater.  Ugala dramaturg Liis Aedmaa korraldab töötoa “Kuidas sünnib näidend”. See on mõeldud 1.-4. klassi ja 5.-7. klassi õpilastele. Plaanis on koos lastega uurida seda, mille poolest erineb teatritekst näiteks jutukesest või luuletusest. Vanema vanuserühma osalejatel avaneb ka võimalus ise kätt proovida pisikese teatriteksti kirjutamisel. Väiksematega sünnib jutukesest näidend rühmatöö vormis.
Ugala teatri video- ja valgusala juht Kristjan Suits räägib 5.-7. ja 8.-9. klassi lastele valguskujunduse põhitõdedest, ruumist ja valgusest – kuidas on võimalik valguse ja abstraktsete objektidega muuta ruumi ja luua atmosfäär. Tema töötoa nimi on “Visuaaltehnoloogia teatris”.

Koolinoorte teatripäeva idee sündis aastapäevad tagasi Eesti Etendusasutuste Liidu koosviibimisel. Esimeseks korraldajaks sai juhuse tahtel Endla teater ning esimesteks õnnelikeks seeläbi Pärnumaa õpilased. Teatripäevale on registreerunud üle neljasaja 1.–12. klassi õpilase, kes saavad osa kuuest etendusest ning enam kui kuuekümnest erinevast töötoast: videokujundus, butafooria, lavavõitlus, kõnetehnika ja palju muud. 

Töötoad toimuvad Pärnu linna erinevates asutustes: Endla Teatris, Kontserdimajas, Kunstide Majas, Muuseumis, Raekojas,  Laine Mägi Tantsukoolis ja Sütevaka Humanitaargümnaasiumis.
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles