Viljandi korruselamutest leiab ikka veel ärisid

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis leidub seniajani ettevõtteid, kes tegutsevad nõukogudeaegsetes korterelamutes.
Viljandis leidub seniajani ettevõtteid, kes tegutsevad nõukogudeaegsetes korterelamutes. Foto: Marko Saarm / Sakala

Aastakümnete eest oli Viljandis üsna tavaline, et nõukogudeaegsetes korterelamutes tegutsesid ka ettevõtted. Nüüd on seda küll märksa vähemaks jäänud, aga päris ära pole niisugused ärid kadunud.

Nagu ütles linnavalitsuse ettevõtluse spetsialist Ljudmila Nugis, on Viljandis Tallinna ja mitme teise Eesti linnaga võrreldes aastate jooksul olnud siiski vähe keldripoode ja need on enamikus ka tegevuse lõpetanud.

«Põhjus, miks neid korrusmajades massiliselt ei avatud, võib olla selles, et elamu valdajal tuli selleks muuta rendile antavate ruumide kasutusotstarvet, nagu nõuab ehitusseadus. Selleks aga oli vajalik kõigi elanike nõusolek. Võib oletada, et paljud ei soovinud maja üldkasutatavatesse ruumidesse kauplust,» rääkis ta.

Nugis meenutas, et väga pikka aega tegutses keldripood Paalalinnas Suur-Kaare tänav 39 paneelmajas, kuid see suleti juba üle kümne aasta tagasi. Samuti lõpetas rohkem kui kümme aastat tagasi tegevuse Männimäel Riia maantee 55 asuvas üheksakorruselises majas tegutsenud kauplus.

Raadiotoimetus ja arstikabinet

Majandustegevuse registri andmetel tegutsevad aga praegugi Valuoja puiestee 13 kortermaja esimesel korrusel kauplused, mis kuuluvad osaühingule K-Luht ja osaühingule Auto-Moto. Mõlemad on seal püsinud väga kaua aega ning võib oletada, et äri läheb hästi.

Enim leidub kortermajades asuvaid ettevõtteid Männimäel. Nagu tõi välja Ljudmila Nugis, on neid Riia maantee 38 majas aastaid olnud mitu. Pikemat aega on esimesel korrusel tegutsenud Viljandi Tarbijate Ühistule kuuluv A ja O. Teisel korrusel on aegade jooksul olnud mitu rõivapoodi, mis, tõsi küll, üle paari aasta vastu pidanud ei ole. Samas majas teisel pool on puhastusteenust pakkuva ja koristusvahendeid müüva Pesueksperdi ruumid.

Pesueksperdi juht Tiit Jürmann selgitas, et nemad ei tegutse jaemüüja, vaid hulgimüügilaona ning eelkõige teenindavad nad ettevõtteid, aga aeg-ajalt astub uksest sisse ka tavalisi inimesi.

«Ära ei aja me kedagi, kuid me ei ole siiski kauplus. Siin on profiriistad,» lausus Jürmann. «Müük on juriidiliselt isikult juriidilisele isikule. Puhastusteenust osutame ka eraisikutele, kui tellitakse.»

Omamoodi huvitav on üheksakorruseline elamu Riia maantee 55. Selle kümnendal korrusel asub Viljandi ainukene raadiotoimetus Mulgi Kuku, kust läheb kord nädalas eetrisse Viljandis toimuvat kajastav «Linnatunni» saade. Ka leiab kõrge maja fassaadilt hambaravist teavitava sildi. «Nende tegevus on teistmoodi reguleeritud: nemad saavad tegevusloa sotsiaalministeeriumi kaudu,» selgitas Ljudmila Nugis.

Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri tõdes, et kortermajades ongi teenuse osutajad olnud üldjuhul hambaarstid.

Silt on väljas, aga poodi ei ole

Majandustegevuse registri järgi asub Männimäe tee 35 paneelmajas kontoritarvete kauplus. Interneti otsing annab selle aadressiks aga hoopis Männimäe tee 28 ehk endise Viljandi KEK-i maja. Samas ei leia seda poodi kummastki majast.

Männimäe tee 35 majas kinnisvara haldamisega tegeleva osaühingu Vilkema töötajad nentisid, et pood, mille silt on veel praegu väljas, pole seal tegutsenud juba kaua aega.

Ka üks KEK-i majas asuva Ukuaru kohviku klient teadis rääkida, et seal ei müüda bürookaupu enam ammu. Ettevõtte telefonile helistades lausus naishääl, et number ei ole enam kasutusel.

Ljudmila Nugis nentis, et enne 1. juulit 2014, mil jõustus uus majandustegevuse seadustiku üldosa seadus, oli kõigil ettevõtjatel kohustus teavitada oma tegevuskoha sulgemisest ja registriandmete muutustest. Nüüd aga peavad tegevuskoha asukoha või muude registriandmetega seotud muutustest teada andma vaid alkoholi- ja tubakatoodete ning teiste erinõuetega tegevusalade ettevõtjad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles