Lilla karu poeb lasteaeda ja lapsele põue

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Projekt «Kiusamisest vaba lasteaed ja kool». Taanlaste lilla karu õpetab lapsi üksteisest hoolima.

MARKO SAARM/SAKALA
Projekt «Kiusamisest vaba lasteaed ja kool». Taanlaste lilla karu õpetab lapsi üksteisest hoolima. MARKO SAARM/SAKALA Foto: Marko Saarm / Sakala

Mittetulundusühingu Lastekaitse Liit projekt «Kiusamisest vaba lasteaed ja kool» tutvustab lasteaednikele metoodikat «Kiusamisest vabaks!». Eesmärgiks on luua lasteaia ja algklasside laste vahel üksteist arvestav suhe ning kiusamist ennetav käitumiskultuur.

Viljandimaal on projektiga liitunud 26 lasteaeda. Liituvaid rühmi tuleb järjest juurde. Näiteks on lillad karud ja muu metoodiline materjal juba tuttav Viiratsi lasteaiale Rüblik, kus eelmisel nädalal alustas koolitusega juba teine rühmameeskond.

«Sel hetkel kui esimene rühm liitus, olid nad meie lasteaias kõige keerukam kooslus,» meenutab Viiratsi lasteaia Rüblik direktor Luive Rehand algusaegu, mil oli koos väga mitmekesine seltskond nii loomingulisi, matemaatikas andekaid, tugeva õiglustundega, väga liikuvaid ja aktiivseid lapsi. «Kõiki neid orkestrina kokku kõlama panna on suur töö, kuid praegu, oma viimasel lasteaia aastal, on nad teotahteline, rõõmsameelne ja kokkuhoidev rühm,» ütleb direktor rõõmsalt ning tõdeb, et oma osa on siin kindlasti ka karudel.

Rehandi sõnul on metoodika kasutamine lasteaedades kindlasti väga tähtis mitmel põhjusel. «Teadupärast eestlased ei armasta eriti sõnades tundeid väljendada. Metoodika suunab aga tunnetest rääkima ja ka oma eksimusi tunnistama ning sõnastama,» selgitab Rehand ja loodab, et selle tulemusel kasvavad lastest avatumad ja oma tundeid julgelt väljendavad täiskasvanud.

Direktor ei salga, et metoodika rakendamine vajab palju pühendumist ja mugavustsoonist väljumist, kuid samas teab ta omast kogemusest öelda, et see aitab hoida ka õpetajate töömotivatsiooni ning suurendab omavahelist koostööd.

Projekt «Kiusamisest vaba lasteaed ja kool» on rahastatud Euroopa majanduspiirkonna (EMP) toetuste programmi «Riskilapsed ja –noored» avatud taotlusvoorust «Kaasamine ja sekkumised haridussüsteemis».

Programmi viivad ellu haridus- ja teadusministeerium, justiitsministeerium ja sotsiaalministeerium ning Eesti noorsootöö keskus, partneriteks on Norra kohalike omavalitsuste ja regionaalsete omavalitsuste liit. Eestis on projekti eestvedajaks MTÜ Lastekaitse Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles