Repliik: Teadmine sai taadeldud

Kaie Mölter
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaie Mölter
Kaie Mölter Foto: Elmo Riig

Eilses Sakalas ilmus lugu Sakala kõrgustiku uuest kõrgeimast, Härjassaare mäele jäävast punktist, mis jätab maakonna senise kõrgusnaba Rutu mäel kuulsusetult rekordist kaks meetrit madalamale kössitama. Põhikooli geograafiatunnis õpitud fakt on nüüd mõistlik ajusopis üle kirjutada, et mitte näiteks kilvavõistlusel punktita jääda.

Ammu omandatud teadmiste ülesalvestamine pole aga alati niisama hõlbus. Näiteks seda, et Eesti pikim jõgi pole enam Pärnu jõgi, vaid hoopis Võhandu, sain kunagi teada just ühel mälumänguõhtul. Ega see taha hästi meeles püsida.

Huvitav on tõdeda, et ka Eesti loodus pakub meetrites mõõdetavaid muutuvaid fakte ühe inimelu jooksul. Teadmine, et rannajoon tõuseb või langeb paar millimeetrit aastas, jättis kunagi mulje, et ega säärane muutus silmanähtav ole. Tegelikkuses näivad rannik ja saared muutuvat hoopis kiiremini. Märkasin seda suvel laevateede lähedale jäävate väikesaarte puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles