Saarepeedi kooli raputavad sisetülid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi vallas asuva Saarepeedi kooli seinte vahel hõõguvad sisepinged ja kaader voolab.
Viljandi vallas asuva Saarepeedi kooli seinte vahel hõõguvad sisepinged ja kaader voolab. Foto: Marko Saarm / Sakala

​Viljandi valla väikeses, 63 õpilasega Saarepeedi koolis on löönud lõkkele sisetülid haridustempli personali ja direktori vahel. 

Viljandi vallavanem Ene Saar nentis, et Saarepeedi kooli direktoril Aivo Maalmeistril on avalikkuse ette kerkinud konfliktis keemiaõpetaja Evelin Maalmeistriga töö- ja peresuhted sassi läinud ning direktor on teinud vigu.

Varasemate elukaaslaste, pedagoogi ja direktori erimeelsused on jõudnud sinnani, et töövaidluskomisjon leidis koolijuhi töös vigu ja nõudis keemiaõpetaja kasuks välja talle tekitatud kahju.

Ene Saar rääkis, et direktor ei pakkunud ühel hetkel enam keemiaõpetajale, kes töötas kahes koolis korraga, sobivaid tööaegu. «Kui keemiaõpetaja Evelin Maalmeistril puhkus lõppes, ei ilmunud ta tööle,» ütles Saar ja lisas, et direktor oleks pidanud tegema õpetajale märkuse või hoiatuse, kuid ei teinud. Vallavanem kirjeldas, et asjad venisid ja direktor otsustas keemiaõpetaja töölt ebaseaduslikult lahti lasta.

Aivo Maalmeister kommenteeris Saare öeldut, kinnitades, et on lähtunud töösuhetes võrdsuse printsiibist kõigi töötajatega. «Kui töötaja ei täida korduvalt töölepingus sätestatud kohustusi, on ainuke võimalus leping pärast hoiatust lõpetada.»

Töövaidluskomisjoni otsuse kohta ütles ta, et jäi juriidiliste teadmiste poolest alla vastaspoole advokaadile. Ühtlasi rõhutas ta, et komisjon otsustas ühes punktis töötaja kasuks ning oli kahes kooli poolt.

Seitse töölepingu lõpetamist

Evelin Maalmeistri ütlust mööda seisneb asi selles, et direktor laseb oma äranägemise järgi inimesi töölt lahti. Ta on veendunud, et nii tema kui teised õpetajad, kes on koolist ära läinud, on pidanud seda tegema konfliktide tõttu.

Ja neid, kellega on tööleping lõpetatud, on omajagu. Näiteks mullu lõpetati eri põhjustel seitse töölepingut, millest enamiku puhul oli tegemist poolte kokkuleppega.

«Mõned õpetajad lasid kõrvad lonti ja kirjutasid lahkumisavaldusele alla,» lausus Evelin Maalmeister. «Direktor tarvitab oma võimu ja positsiooni puhtalt isiklikust lähtepunktist, mitte kooli seisukohalt.»

Ene Saar selle väitega ei nõustunud, kuna ta on mõne koolist lahkunud töötajaga suhelnud ja kuulnud erinevaid põhjuseid: üks töötaja on läinud välismaale, ühel juhul on tööleping lõpetatud, kuid inimene töötab uue lepingu alusel edasi. Siiski kurtis üks neist ka viletsa siseõhkkonna üle.

Aivo Maalmeistri sõnul on inimesed läinud töölt ära väga erinevatel põhjustel ja ta tõi mõned näited: uue töö leidmine, tervise seisukord ja muud isiklikud põhjused. «On olnud muidugi ka vaidlemisi minu ja töötajate vahel,» nentis ta. «Ka sel puhul ei ole olnud minu kohene ettepanek leping lõpetada.» Ta märkis, et on õpetajatele teinud ka ettepanekuid töö parandamiseks. «Mõni tuli kaasa ja on tänaseni tööl, mõni pidas paremaks anda sisse lahkumisavaldus.»

1. septembriks valmis

Evelin Maalmeistri sõnul on direktor läinud isegi nii kaugele, et on sundinud pedagooge omal soovil töölt lahkuma, ähvardades neid vallandamisega ja selle põhjuseks välja mõeldud hoiatustega. Näiteks teda ennast süüdistas direktor tööluusis.

«Ma ei ole kindlasti kedagi ähvardanud,» ütles selle kohta Aivo Maalmeister.

Ene Saare kirjeldatud puhkusejärgset tööle mitteilmumist põhjendas keemiaõpetaja sellega, et ta ei poolda koolimajas lihtsalt näo näitamist. «Prioriteediks number üks on see, et õpetaja oleks 1. septembriks valmis,» selgitas ta. «Kogu selle töö tegemiseks ei pea olema koolimajas kohal. Ainult tunde antakse koolimajas.» Ta lisas, et augustis kulutas ta kooliks ettevalmistamiseks ning uute töökavade ja -juhendite tegemiseks üle kahe korra rohkem aega, kui ametlik tööaeg ette näeb. 

Evelin Maalmeister väitis, et direktor vassib. «Mul on tohutult kahju, et mind sunniti koolist lahkuma, sest seal on väga toredad õpilased ja neil olid keemias head tulemused. See oli laste suhtes äärmiselt ebaõiglane,» ütles ta.

Ene Saar lisas, et juba mõnda aega tagasi tellisid nad välis­eksperdilt Saarepeedi kooli kohta analüüsi, et saada võimalikult erapooletu hinnang seal valitsevale õhkkonnale. Lisaks viis vallavalitsus eelmise aasta novembris koolis läbi põhjaliku teenistusliku järelvalve. «Me avastasime vigu ja rikkumisi, mille likvideerimise tähtaeg on märtsi lõpp,» ütles Saar ja tõi välja vead töölepingutes. Vallavanem tegi direktorile käskkirjaga hoiatuse. Aivo Maalmeister tõdes, et koolis on vigu ning need tuleb likvideerida. 

Kooli hetkeolukord

Analüüsis, mis kannab nime «Saarepeedi kooli hetkeolukord», on töötajad märkinud, et direktor Aivo Maalmeister ei saa oma tööülesannetega hakkama ja tal on liiga suur koormus. Aga tõdetud on ka seda, et töötajate vahel on intriige. Kooli töötajatele tutvustatakse auditi tulemusi tuleval kolmapäeval.

«Kindlasti on mul veel palju õppida. Kellel meist ei oleks. Mina olen olnud alati avatud kolleegide ettepanekutele ja konstruktiivsele kriitikale,» rääkis direktor ning leidis, et analüüsis öeldu on kontekstist välja võetud ühe inimese arvamus.

«Maalmeistri puhul on tegemist noore mehega, kes on olnud suurepärane klassiõpetaja,» rääkis Ene Saar, kuid lisas, et juhina pole Maalmeister mitme töötaja ootusi täitnud. «Tal puuduvad konkreetsus ja juhi isikuomadused.» Vallavanem avaldas lootust, et asjadega jõutakse peagi järje peale ja nad saavad kooli hästi töötama. «Et Saarepeedi koolis on viimastel aastatel olnud mitu juhivahetust, ei ole mõistlik kiirustades otsuseid teha. See mõjuks halvasti kogu kollektiivile, Saarepeedi lastevanematele ja kooli mainele. See on hea kool, mille juhtimisstiili tuleb muuta ja sisepingete lahendamisele kaasa aidata.»

Sakala kirjutas Saarepeedi kooli sisepingetest juba 2012. aasta suve hakul, kui vaid aasta tööl olnud direktor Aivo Maalmeister otsis kooli korraga seitsmele ametikohale uut töötajat. Toona rääkis direktor, et tema meelest ei saanud mitu pedagoogi enam oma tööga hakkama.

Eile õhtul vaagis Kanal 2 saatesari «C-Komando» Saarepeedi kooli hingeelu ja kirjutas sotsiaalmeedias, et seal valitseb karjuv ebaõiglus ning direktor on oma kolme ametiaasta jooksul vallandanud juba kolmandiku asutuse töötajatest. Evelin Maalmeister ütles Sakalale, et ta pöördus saatetegijate poole, sest leidis, et see oli viimane võimalus vallandamiste laine peatada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles