Purunenud veetoru viis suure tüki sõiduteest

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile lõuna ajal tegelesid Viljandi Veevärgi töömehed toru lappimise ja tee parandamisega. Õhtuks oli kõik jälle korras. Veevärgist ei osatud eile öelda, kas varem on mõni veetoru üldse niimoodi lõhkenud.
Eile lõuna ajal tegelesid Viljandi Veevärgi töömehed toru lappimise ja tee parandamisega. Õhtuks oli kõik jälle korras. Veevärgist ei osatud eile öelda, kas varem on mõni veetoru üldse niimoodi lõhkenud. Foto: Elmo Riig

Esimest korda praeguse Viljandi Veevärgi juhi ametiaja jooksul purunes linnas üks veetoru nii, et õnnetuse tagajärjel tekkis keset ööd tiheda liiklusega tänavale suur auk.

Augu avastas üks autojuht, kes Ugala tiigi kõrval teetammil hooga selle sisse põrutas, kui oma Opeliga esmaspäeva õhtul pärast kella kümmet Männimäelt mööda Reinu teed kesklinna poole sõitis. Esialgsetel andmetel purunes autol rehv.

Sõiduki lõhkunud juht kutsus seepeale kohale politsei, kes fikseeris, et keset sõiduteed laiutas tõepoolest suur auk. Autojuhti ei osanud korrakaitsjad eriti aidata. Nad pildistasid sündmuspaika, panid kirja Opeli nähtavad vigastused ja soovitasid mehel järgmisel päeval pöörduda tee omaniku ehk linnavalitsuse poole.

Ohtlik auk tekkis ööpimeduses

Sellise suure augu tekkimine keset sõiduteed on Viljandis väga harv juhus ja Viljandi Veevärgist ei osatud eile öelda, kas varem on mõni veetoru üldse niimoodi lõhkenud, et see teepinnase ära viib. «Minu ametiaja jooksul ei ole midagi sellist juhtunud,» kinnitas aktsiaseltsi Viljandi Veevärk juhatuse esimees Toomas Porro.

Teada on, et veetoru purunemine avastati esmaspäeval kella poole kuue ajal õhtul. Siis suleti ka kraanid ja vesi enam 1980. aastatel maa alla pandud malmtorusse ei jõudnud. Kella seitsmeni helistasid veefirma töötajad ümbruskonnas asuvate majade elanikele ja andsid teada, et nood jäävad vähemalt ööks veeta. Ettevõte plaanis hakata lekkekohta otsima järgmisel hommikul.

Seda polnudki vaja teha, sest kella kümneks oli see end ise paljastanud. Abilinnapea Malle Vahtra sõnul oli juhtunus vähemalt see positiivne, et pärast õnnetust suudeti kiiresti reageerida ja juba pool tundi hiljem oli suur teeauk märkidega tähistatud.

«Politsei andis info linnaametnikule edasi ja poole tunniga suutsid Eesti Keskkonnateenuste töömehed märgid paika panna,» selgitas Vahtra. Seni olid tema andmetel sündmuskohal politseinikud, et liiklejaid hoiatada.

Toomas Porro sõnul oli lõhkenud toru linnas paiknevat torustikku arvestades üsna uus. Selle purunemise põhjus peitub tema arvates nõukogudeaegses ehituskvaliteedis, sest torustiku alla jäeti tollal suuri kive. «Pinnase vajumisel sellistes kohtades jäik malmtoru murdub,» ütles ta. Eile lõunaks oli toru korda tehtud ja pärastlõunaks taastati ka teekate.

Linn lubab autojuhi kahju hüvitada

Rehvi ja võib-olla ka auto vedrustust lõhkunud Opeli omanik polnud Malle Vahtra andmetel eile lõunaks veel raekotta pöördunud. Küll aga lubas abilinnapea kindlalt, et kui see inimene peaks tulema ja tal on kaasas politsei antud dokumendid, siis tema kahju hüvitatakse.

Ehkki Viljandis oli selline toru lõhkemine haruldane, on maakonnas purunenud veetoru süül tee vajumist ette tulnud varemgi. Näiteks eelmisel sügisel lõhkes üks toru mõni aasta tagasi remonditud peatänava all Karksi-Nuias, tekitades teesse sügava augu. Toona Sakalale teadaolevalt ükski auto selles viga ei saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles