Riigikokku saanud konservatiiv leiab ka fašismis positiivset

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Madison
Jaak Madison Foto: Marko Saarm / Sakala

​Eile pälvis meedias suurt tähelepanu siinses valimisringkonnas Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esinumbrina kandideerinud ning riigikogusse pääsenud Jaak Madisoni kolme aasta tagune blogipostitus, kus ta arutles «vääriti mõistetud» fašismi ja natsionaalsotsialismi positiivsete külgede üle.

2012. aasta jaanuarist pärinev postitus oli veel üleeile Madisoni poliitikablogis üleval, kuid eile võttis valimistel 1883 häält kogunud poliitik blogi, kuhu ta pole enda sõnul juba ammu aktiivselt kirjutanud, internetist maha. Kõnealuses postituses leidis ta, et enamik inimeste eksiarvamusi fašismist tuleneb selle vähesest tundmisest. Ta kirjutas, et natsionaalsotsialismi ja fašismi ei saa ühte patta panna, sest üks on küll teisest inspiratsiooni saanud, kuid natsionaalsotsialism sisaldab rohkelt võõraviha juutide ja mustlaste vastu.

«Üleüldse sai fašism alguse Benito Mussolini juhitud Itaalias, kus ka toimis fašism oma õiges eheduses. Ma ei näe midagi halba, kui ideoloogia toetab rahvuslust (silmas pidades just väikeriike nagu Eesti), sest see on üks põhipunkt oma riikluse ja rahvuse säilimisele. Ma ei näe selles halba, kui riik tegeleb oma sõjaväelise võimekuse arendamisega (iseseisvus ilma kaitsevõimeta on mõeldamatu). On ainult hea, kui riik tegeleb oma tööstuse arendamisega, sest see on alus majanduskasvule ja jõukuse suurendamisele,» seisis postituses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles