Helir-Valdor Seeder ei välista Reformierakonna ja Keskerakonna kaksikliitu

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isamaa ja Res Publica Liidu valimisõhtu koosviibimine Viljandi pärimusmuusika aidas.
Isamaa ja Res Publica Liidu valimisõhtu koosviibimine Viljandi pärimusmuusika aidas. Foto: Karl-Eduard Salumäe

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esinumber Järva- ja Viljandimaa valimisringkonnas Helir-Valdor Seeder peab nende valimiste kõige suuremateks võitjateks Vabaerakonda ja Konservatiivset Rahvaerakonda (EKRE), kes mõlemad pääsesid riigikogusse. Nende parteide edu tagant võib tema sõnul otsida ka põhjusi, miks IRL on parlamendikohti kõige rohkem kaotanud, sest kõik kolm nimetatud erakonda on konservatiivse maailmavaatega.

Oma valimisringkonna tulemustest rääkides tõdes Seeder, et temale on ebameeldivaks üllatuseks, et Reformierakonna kandidaatidest saatis selgelt kõige suurem edu Jürgen Ligi ja Johannes Kerti, kel pole Viljandi- ega Järvamaaga mingit isiklikku sidest. «Ma saan aru, et kui üks neist peaks ka valitsusse minema, siis ka asendusliiget ei tule siit ringkonnast. Erakonna kaudu on Viljandimaa tegelikult esindamata,» lausus ta.

Valimised võitnud Reformierakonnal on Seedri hinnangul kaks erinevat võimalust: moodustada kaksikliit Keskerakonnaga või luua kolmikliit ilma Edgar Savisaare juhitava parteita. Viimasel juhul pretendeerivad tema nägemust mööda kahele kohale kolm erakonda – IRL, sotsid ja Vabaerakond. EKRE jäetakse Seedri hinnangul tõenäoliselt kõrvale.

Helir-Valdor Seeder ütles, et tema kõhutunde põhjal sooviks Reformierakond kõige parema meelega kaksikliitu, sest mida vähem on koalitsioonis partnereid, seda lihtsam see võimuerakonnale on.

«Ametlikult nad seda kindlasti ei ütle, aga minu poliitiline kogemus räägib, et sisimas tahaksid nad seda teha. Aga sellise vastandumise ja väljaütlemiste taustal ei saa nad seda teha nii-öelda algselt. Algselt alustavad nad läbirääkimisi ka kõigi teiste erakondadega ja kui see viib neile sobiva lahenduseni, sünnib kolmikliit. Kui ei vii või nad ise ei taha seda viia, valitakse Keskerakond,» kõneles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles