Kõpu vallavanem astub korruptsioonisüüdistusega kohtu ette

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo.
Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo. Foto: Elmo Riig

Aasta tagasi kaks päeva korruptsioonikuriteos kahtlustatuna vahi all viibinud Kõpu vallavanem Tõnu Kiviloo sai prokuratuurilt süüdistuse ja astub kevadel kohtu ette.

Kohus on kõnealuse kaasuse eelistungi määranud aprillikuusse.

Lõuna ringkonnaprokuratuur süüdistab 50-aastast Tõnu Kivilood toimingupiirangu rikkumises ning soodustuskelmuse ja omastamise toimepanekus.

Süüdistuse kohaselt on Kiviloo esiteks rikkunud toimingupiirangut, korraldades vallavalitsuse tehinguid endaga seotud ettevõtetega aastatel 2009–2014. Teiseks süüdistatakse Kivilood Kõpu vallalt vara ja esemete, näiteks mööbli, kütuse ja raha omastamises, millega tekitati omavalitsusele kahju üle 10 000 euro. Lisaks on esitatud süüdistus omastamises ühelt osaühingult üle 4000 suuruses summas.

Kolmandaks pannakse vallavanemale süüks kahe soodustuskelmuse toimepanemist aastatel 2011–2013. Need olid seotud maaelu- ja põllumajandustoetuste taotlemisega ja väidetavalt tekitati nendega riigile ligi 80 000 euro ulatuses kahju.

Lihtsustatult seletades tähendab soodustuskelmus valeandmete esitamist, saamaks fondidest raha või soodustusi ettevõtte või organisatsiooni arendamiseks. Näiteks klassifitseerub selleks võltsitud hinnapakkumiste esitamine.

Lisaks Kiviloole on selles kriminaalasjas saanud süüdistuse kolm inimest ja kaks firmat. Neid süüdistatakse samuti soodustuskelmuses või Tõnu Kiviloo tegudele kaasaaitamises. Prokuratuuri nõuniku Carol Merzini sõnul ei saa esialgu nende nimesid avalikustada, sest formaalselt pole nad veel kohtu alla antud. «Sellekohase otsuse teeb kohus alles aprillikuisel eelistungil,» täpsustas ta.

Sakalal ei õnnestunud reede ennelõunal Tõnu Kivilood täiendava kommentaari tarvis telefonitsi tabada. Varem on ta korduvalt korruptsioonisüüd eitanud.

Kohtuasjast saab pikemalt lugeda laupäevasest Sakalast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles