Õnneliku käega lotomängija tõi perre teise suurvõidu

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahest lotosõbrast oli nõus pildile tulema Niina Jüris, kes võttis kampa lapselapsed Kalmeri ja Pireti ning koer Manni.
Kahest lotosõbrast oli nõus pildile tulema Niina Jüris, kes võttis kampa lapselapsed Kalmeri ja Pireti ning koer Manni. Foto: Marko Saarm / Sakala

Sügisel lotomänguga ligi 370 000 eurot võitnud pensionieas abielupaar pidi taas pealinnas võitu vormistamas käima – sedapuhku kukkus neile sülle rohkem kui 44 000 eurot.

Küsimus tunnete kohta on küll klassikaline jutualgatus spordireporteri varamust, aga siin näib see olevat päris omal kohal. Milliseid mõtteid tõi esimene ja seejärel teine suur võit? 

Kolga-Jaani vallas elavad õnneliku käega Niina ja Toomas Jüris naeratavad tagasihoidlikult ja pakuvad enne vastamist pirukaid, komme ja kohvi. 

«Teate, tookord ei olnudki meil kummalgi tunnet,» lausus Niina Jüris, kes võtab jutujärje enda kätte. Tema ongi see, kes lotopileteid ostab, lihtsalt osa annab edasi mehele. «Tavaliselt toon kaks piletit, keeran tagurpidi ja tema valib.»

Tookord sügisel, kui abielupaar vaatas üheskoos telerist lotomängu, nagu neil on harjumuseks saanud, jäi naine võiduta, aga mees pöördus äkki tema poole.

«Ei tea, midagi on imelikku,» öelnud ta, takseerides oma Bingo Loto piletit, millel kõik ruudud olid läbi kriipsutatud.

31. oktoobril Kolga-Jaani postkontorist ostetud Bingo Loto kahe mänguväljaga pilet oli toonud 369 802 eurot 50 senti. See on ühtlasi kõige suurem võit, mis on Viljandimaa lotomängija omaks saanud.

Suurvõidust ei osanud abielupaar oma sõnul esialgu arugi saada ja nõnda võeti see rahulikult omaks. Lihtsalt läks niimoodi. Oleks rahapakid kohe müraki nende ette kukkunud, olnuks ehk muidugi iselugu.

Teine kord üllatas

Tänavu 7. veebruaril sõitis Niina Jüris koos miniaga Viljandisse taarat viima. Ühtlasi astus ta Uku keskuses Rimi leti juurde ning ostis kaks Bingo Lotot ja ühe kümne väljaga Viking Lotto pileti.

Et kodus oli üks Vikingu pilet juba valmis, otsustas ta seekord ostetud pileti endale jätta. Mõeldud, tehtud. Jõudis kätte loosimise päev, 11. veebruar. 

«Mees märgib rahulikult võidunumbrid paberile, mina teen kähku lips-lips!» lausus Niina Jüris. «Ja siis ma karjatasin ning ütlesin: tead, kas see on tõesti tõsi, mul läks viis pluss üks numbrit täppi!»

Pileti üheksa välja jäid võiduta, aga ühel väljal pihta läinud viis põhinumbrit ja üks lisanumber tähendasid Eesti peavõitu 44 245 eurot 30 senti.

«Vaat see oli üllatus! Mees võttis pisikesed pitsid ja tegi brändi lahti. Ma ütlesin, et nalja teed, tahad mind vastu ööd purju joota!» meenutas naine muheldes võiduõhtut ja lisas, et esimese suurvõidu ajal ei osanud nad seda kuidagi tähistada.

Head ametit ei tohi jätta

Kuigi sügisese suurvõidu järel oli naine öelnud, et nüüd enam Bingot ei mängi ja Viking Lottot pole kah vaja osta, teatanud mees, kellele meeldib just Vikingu mäng: «Seda ametit ei tohi maha jätta!»

Abielupaar kavatsebki lotot edasi mängida ja selleks kolmapäevaks on neil valmis varutud Bingo ja Viking Lotto pilet. Ajakirjanikuga kohtumise päeval oli naine ostnud 10-eurose kraabitava lotopileti, mis andis 20-eurose võidu. Läinud reedel, kui Eurojackpotiga läks Taani ligi 49,7 miljoni eurone peavõit, oli ta oma piletiga saanud 7,70 eurot.

Iga nädal lotopilet pere ostunimekirjas küll pole, aga tervet kuud ka vahele ei jää.

Lotomängu harjumus ulatub neil noorpõlve aega. Niina Jüris meenutab oma lapsepõlve esimest võitu, mille suurust ta ei mäleta, küll aga on meeles, et sai selle eest suusad. Toomas Jüris mäletab Vene ajast 100-rublast võitu, mis oli toona igati suur summa.

Kroonide perioodil tuli perekonda üks kopsakam võit väärtusega umbes 1000 ja teine 1740 krooni. Eurode ajal enne kõnealust kaht hiigelvõitu midagi märkimisväärset ei trehvanud. Aga muide, kahe suurvõidu vahel tuli jaanuaris kaks pisut enam kui 77-eurost võitu, üks ühel ja teine teisel nädalal.

Raha tuleb osata hoida

Toomas Jüris peab lotomängude kohta kaustikut. Paraku pole neil tehtud kokkuvõtet, kui palju on lotopiletite soetamiseks välja läinud ja kui palju on sisse tulnud. Küll kinnitasid nad, et enne esimest suurvõitu olid nad kindlas miinuses, mis võis perepea hinnangul olla lausa neljakohaline summa.

Sügisel saadud suurvõit on Niina ja Toomas Jürise sõnul paljuski veel alles, kuid kevadel võtab sellest oma osa maateedele sobilik uus auto ning üksjagu on kulunud talumaja korrastamisele. Ja muidugi on aidatud lähedasi: neil on neli last, 15 lapselast ja 10 lapselapselast ning see viimane nimekiri pikeneb lähiajal kahe beebi võrra.

«Oleme kogu aeg vaikselt elanud,» lisas Niina Jüris. «Minu ema õpetas, et raha tuleb hoida.»

Küsimusele, kuidas on paaril üldse elus vedanud, vastas ta, et kerge pole elu olnud. Niina Jüris on pärit kümnelapselisest perest ja tema vanemad õpetasid oma lapsi juba noorest peast kõike tegema. Hiljem sai temast lüpsja, kes tegi tööd nii hästi, et tuli omal ajal nende oskustega lausa Nõukogude Liidu kahekordseks meistriks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles