Algas jaht saja Eesti aarde leidmiseks

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viiralti tamm
Viiralti tamm Foto: Peeter Kümmel

23. märtsini saab esitada oma kandidaate Eestis asuvate tähendusega paikade või objektide seast.  Rahva valitud 100 objekti kuulutatakse välja tänavu maikuu lõpul. 

Muinsuskaitseamet kutsub kõiki üles leidma Eesti Vabariigi 100.
sünnipäevaks sada märkimisväärset aaret ehk tähendusega kultuuri- ja loodusobjekti.
 
Muinsuskaitseameti avalike ja välissuhete nõunik Margit Pulk ütles, et üleskutse aitab riigi juubeli eel taasavastada meie pärandit ning mõelda üheskoos tähendusega paikade üle Eestis.
«Leiame koos üles Eesti aarded ja teeme sellega kingituse riigi suureks juubeliks,» rääkis Pulk. «Neist aaretest loome ainulaadse avastusmängu, mis võimaldab kõigil minna koos pere ja sõpradega Eestimaa sadat aaret avastama.»
 
Arhitektuuriajaloolase ja Eesti kunstiakadeemia lektori Oliver Orro sõnul on reeglid oma leiu sisestamiseks kodulehel lihtsad.
«Aardeks sobib Eestis paiknev kultuuri- või loodusobjekt, mis kannab esitajale, kogukonnale või riigile olulist väärtust, olgu selleks kas taasiseseisvumisel märgilise tähtsusega Tallinna teletorn, käesoleval aastal Euroopa üheks populaarsemaks puuks saanud Orissaare staadionitamm, aastatuhandeid paigal seisnud koduküla rändrahn või liivarand,» sõnas Orro.  
 
23. märtsini saab esitada aardeid ehk tähendusega
paiku või objekte aadressil eesti100aaret.ee. Kõigi esitatute  põhjal valib žürii välja 200 objekti, mis lähevad uuesti rahvahääletusele 24. aprillist 24. maini. Eesti 100 aaret kuulutatakse välja 29. mail.   
 
«Eesti 100 aaret» projekti elluviijad on Eesti muinsuskaitseamet ja EV100 toimkond. Mobiilirakendusega avastusmäng saja välja valitud aardega valmib 2017. aasta veebruarikuuks. Avastusmängu võitja kuulutatakse välja 2018. aastal.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles