Kondase keskuses avatakse mälestusnäitus

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondase Keskus.
Kondase Keskus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kondase keskuses avati täna, 21. veebruaril kell 12 koolmeister-kunstnik Arnold Lauguse mälestusnäitus «Eesti pastoraal».   

Paul Kondase püsinäituse kõrval asuvates galeriiruumides eksponeeritakse ligi 30 aastail 1980–2002 valminud Lauguse akvarelli- ja segatehnikas tööd. Pedagoogiametit pidanud Laugus pühendus 1970. aastate keskpaigast pensionile jäänuna maalimisele, jõudes oma naivistlikus laadis akvarellidega üllatavalt lühikese ajaga Tallinna kunstnike kevadnäitustele.
Aastal 2002 tõsteti Arnold Laugus, olles selja taha jätnud arvukalt ühisnäitustel osalemisi Eestis, Lätis ja Prantsusmaal ning kaalukaid isikunäitusi, sealhulgas Eesti esinäituste paikades, Eesti kunstnike liidu auliikme staatusesse. Lauguse puhul on olnud tegemist erandiga, mis kinnitab reeglit, sest ei leidu vist ühtki teist naivisti, nii ausat ja siirast kunstnikku, kes oleks vastu võetud kunstnike kutseühingusse ja väga arvukatel liidu näitustel osalenud.
Arnold Lauguse kunstiloomingu põhiosa moodustavad maastikud, sest loodus oma piiritus rikkuses on tõeline (ka ainumõeldav) loomingu allikas. Tema kõiki aastaaegu kujutav ja kirjeldav kunst, tegelikult ka luule, on põhiolemuselt lüüriline ja soe, ent sisemiselt jõuline, suisa monumentaalne.
Tähtsaks pidas Laugus ka vahetult loodust „püüdmas käia“. Maalid valmisid hiljem visandite toel ja mälusopist muljeid taaselustades. Kunstniku sõnade kohaselt olid talvised maastikud – sest talviti ta visandeid ei teinud – puhtalt tema fantaasia ja lapsepõlves Kaave jõe ääres kogetu vili. Isiklikult kogetu on ka karjasepõli ja näituse nimitöö «Eesti pastoraal» kujutab kaduvikku vajunud ideaalmaastikku. 
Arnold Lauguse näitus saab Kondase keskuses teoks tänu kunstniku tütardele Üllele ja Küllikile. Näitus jääb avatuks 28. märtsini.   
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles