Õisu mõisaraamat tõi Krossi preemia

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õisu mõis.
Õisu mõis. Foto: Elmo Riig / Sakala
 
Jaan Krossi kirjandusauhinna pälvis kunstiteadlane ja kultuuriloolane Ants Hein.  Tunnustuse pälvis ta 2013. aastal ilmunud teose „Õisu“ eest, mille sisulise rõhuasetuse avab täielikumalt alapealkiri: „Ühe Liivimaa mõisa ajalugu ja arhitektuur“. 
Lugejale avaneb raamatus mõisahoonestuse ehituskunstiline pale läbi isikute-omanike esteetilistest ideaalidest, omanike vahetumistest tingitud muutustest, majanduslike olude teisenemisest ja alates XIX sajandist ka riigivõimu bürokraatlikust sekkumisest   põimunud seoste. See mitmetahuline üldpilt on Ants Heina poolt esitatud asjalikus ja hästihaaratavas lausestuses.  Heina panus meie mõisaarhitektuuri uurimisse on žürii hinnangul on olnud viljakas ja mitmekülgne. Raamatuvormis algab tema tegevuse publitseerimine 1996. aastal ilmunud teosega „Hüljatud mõisad“.

Jaan Krossi sihtasutuse asutasid 2009. aastal Ellen Niit, Eerik Kross ja Märten Kross.  Jaan Krossi kirjandusauhinda antakse alates 2010. aastast iga aasta veebruarikuus viimase kolme aasta jooksul ilmunud väljapaistva teose eest proosa, luule, draama, esseistika, kultuuriloo või tõlke vallas. Varasemad auhinnasaajad on olnud Ain Kaalep, Mats Traat, Jüri Hain, Enn Nõu ja Juhani Salokannel.  Auhind antakse üle kirjanke liidu saalis pidulikul koosviibimisel 25. veebruaril.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles