Kolga-Jaani vallas ärkas karu üles

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Peeter Kümmel

Kolme väikse pojaga emakaru ärkas pühapäeval Kolga-Jaani vallas peetud metsseajahi ajal üles ja lahkus pesast. Kas karu naasis hiljem poegade juurde, pole teada.

«Meie esimene soovitus on, et karupoegi ei tohi torkida ja inimesed hoidku sellest pesast eemale,» rääkis Eesti jahimeeste seltsi tegevjuht Tõnis Korts. «Keegi ei saa ühe vaatluse põhjal otsustada, kas pojad on mahajäetud või mitte, aga kui pesa juurde tagasi minna, lahkub emakaru üsna kindlasti.»

Märt Laansalu
Märt Laansalu Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolga-Jaani jahiseltsi juhi Märt Laansalu sõnul järgitakse neid juhiseid ning luuret tehakse vaid kaugelt. Seda, kas emakaru on naasnud või mitte, ei osanud Laansalu eile öelda.

Tõnis Kortsu hinnangul on karupesad nii ehitatud, et kuni viis päeva saavad väiksed pojad seal ka omapäi hakkama.

Emakaru ärkas pühapäeval, kui metsas peeti metsseajahti. Lahkuvat karu nägi üks koerajuht, kes fikseeris ka selle, et pessa jäi kolm poega. Jaht pandi seejärel kohe seisma ning juhtunust anti teada keskkonnainspektsiooni infotelefonil 1313.

«Seda, et jahi või metsatööde käigus mõnda karu häiritakse, juhtub ikka,» tõdes Korts. Selle põhjuseks on liigsoojad talved, mis ei lase mesikäpal sügavasti magada. Kortsu sõnul on teada, et pakaselistel talvedel on magavat karu äratada äärmiselt raske.

Talveund magava karu äratamine võib inimesele väga ohtlikuks kujuneda. Seekord Märt Laansalu andmetel ükski inimene ohtu ei sattunud või vähemalt ei tajunud keegi, et karu võiks ohtlikult käituda.

«Eks jahimehed tea väga hästi, et emakaru ja poegade vahele jäämine on metsas üks eluohtlikumaid situatsioone. Õnneks seekord midagi halba ei juhtunud,» rääkis Korts.

Teadaolevalt on see tänavu esimene karu, kes on metsatööde või jahipidamise tõttu Viljandimaal üles ärganud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles