Vaba mõte. Sõnavabadus ja vabandus

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Väre
Hans Väre Foto: Marko Saarm / Sakala

​Ilmselt poleks paari nädala eest keegi osanud arvata, et Poola kunstniku juutidest rääkiv taies võib Eestis nii elavat vastukaja leida. Ent küsimus, kuidas on lubatud käsitleda tragöödiat ja kuidas mitte, mille arvel sobib nalja teha ja mille arvel mitte, tõusis päevateemaks ka neil, kes tavaliselt moodsa kunsti ja sõnavabaduse üle aru ei pea.

 

Kuulasin skandaalsete teoste autori Artur Żmijewski «Aktuaalses kaameras» antud selgitusi mitu korda. Niipalju kui ma kunstniku jutust aru sain, ei ole videoteos, kus alasti inimesed gaasikambris kulli mängivad, nali ega püüd kedagi mõnitada, vaid mälestamise aktiivne vorm. Veel sain teada, et surnute asemel on elusad inimesed ja tragöödia asemel elu. Ehk teisisõnu: ma ei saanud midagi aru. 

Vahel tundubki, et mõne kunstniku meelest on kunst seda suurem, mida arusaamatum see on. Ainult et erinevalt «Tujurikkuja» Tätte ja Matvere telepoe sketšist ei näi selline «arusaamatu asi» enamikule naljakas, vaid lollakas. Paraku käib ka lollus tavaliselt sõna- ja väljendusvabaduse alla. Viktor Vassiljev võib öelda, et saamatute meeste naised tuleks steriliseerida, ja meie võime öelda, mida me sellest mõtleme. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles