Viljandist võrsunud mehed said kõrge arhitektuuripreemia

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Lennusadama rekonstrueerimine on üks KOKO arhitektide meistritöödest.
Tallinna Lennusadama rekonstrueerimine on üks KOKO arhitektide meistritöödest. Foto: Raigo Pajula/Postimees

Eesti Arhitektide Liidu üldkogul kuulutas president Ilves välja noore arhitekti preemia laureaadid, kelleks on arhitektuuribüroo KOKO arhitektid Raivo Kotov ja Andrus Kõresaar. Mõlemad mehed on sündinud ja õppinud Viljandis. 

Kotovi ja Kõresaare puhul tõstis žürii esile nende loomingulist, stabiilsust ja tulemuslikkust. KOKO on tuntust kogunud eelkõige keerukate hoonete rekonstrueerimisega. Nende tuntumate tööde hulka kuuluvad Fahle maja, Rotermanni kvartali laudsepatöökoda, Lennusadam, NUKU muuseum, Suurgildi hoone, Metro Plaza, Tallinna teletorn, Tallinna sünagoog ja Georg Ots Spa hotell. KOKO arhitektid said 2013. aastal Euroopa Liidu ja Euroopa Nostra kultuuripärandi kõrgeima auhinna Lennusadama angaaride taastamise eest.
President Toomas Hendrik Ilves ütles, et noortele arhitektidele antav preemia on preemia loovusele ja vabale ning julgele mõttele ütles kelle sõnul peab arhitektil lisaks loomisjulgusele olema ka julgust ja jõudu oma ideede ja loomingu eest seista. Riigipea kutsus avatud pilguga vaatama ringi Eesti riigi pealinnas.
"Minul on küll kurb meel, et meie mereäärne pealinn ei ole visuaalselt kuigivõrd merega seotud," rääkis president. "Tallinnas puudub see urbanistlik mereäär, mida näeme paljudes Põhjala ja kaugemateski linnades. Siin ei saa veel kilomeetrite viisi kõikjal mere ääres jalutada või rattaga sõita, kohvikus istuda või lihtsalt olla. Kuigi meri on Tallinna üks looja, on ta tänini jäänud linnaruumile võõraks, meenutuseks ajast, mil rahvast kardeti mere äärde lasta, et äkki lähevad ära. Meil ei ole ju enam tarvis merd karta, avatud mereäär lisab linnale väärtust ja avarust."
Noore arhitekti preemia on auhind, mis antakse kuni 40-aastasele Eestis tegutsevale innovaatilisele arhitektile, kelle looming on kaasa aidanud Eesti arhitektuuri tutvustamisele maailmas. KOKO arhitektide võidu osas oli žürii otsus konsensulik. Toodi välja, et tunnustamist väärib nende originaalsus, loomingulisus ja stabiilsis. Samuti tõsteti KOKO puhul esile saavutust hoida tiimi ja head kvaliteeti aastate jooksul.
Arhitektide liit andis auhinnatseremoonial üle ka oma teenetemedalid. Ühe nendest sai Viljandi Jakobsoni gümnaasiumi kunstiõpetaja Rein Grünbach kes on paljudes oma õpilastes äratanud sügavamat huvi arhitektuuri ja kunsti vastu. Grünbachi käe all on õppinud ka Kõresaar ja Kotov.
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles