Klaasipesuvedelikust viina teinud mehed lõpetasid kohtupingis

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaasipesuvedelik lasti ühes Antsla angaaris läbi filtrite ja tulemuseks oli enam-vähem puhas piiritus. Kogu ettevõtmist lihtsustas asjaolu, et Saksamaalt viieliitristes kanistrites toodud klaasipesuvedelik kujutas endast piiritust, millele oli pisut denatureerivaid aineid juurde segatud.
Klaasipesuvedelik lasti ühes Antsla angaaris läbi filtrite ja tulemuseks oli enam-vähem puhas piiritus. Kogu ettevõtmist lihtsustas asjaolu, et Saksamaalt viieliitristes kanistrites toodud klaasipesuvedelik kujutas endast piiritust, millele oli pisut denatureerivaid aineid juurde segatud. Foto: Elmo Riig / Sakala (montaaž)

Viie mehe ühine katse valmistada klaasipesuvedelikust ligi 75 000 pudelit viina lõppes pisut enne, kui esimene pudel oleks kliendini jõudnud.

Sel nädalal kokkuleppemenetlusega süüdimõistetud mehed peavad tegema sadu tunde ühiskondlikult kasulikku tööd, et vältida vanglasse sattumist, sest kohus otsustas nende trellide taha saatmise asendada riigi heaks töötamisega. Lisaks võeti neilt ära rohkem kui 25 000 eurot.

2012. aasta suvel puhastasid mehed ühes Võrumaal Antslas asuvas angaaris nädala jooksul klaasipesuvedelikust 17 000 liitrit piiritust. Kui seda oleks veega segatud ning müüdud 40-kraadise viinana, oleks kogus olnud ligi 75 000 pooleliitrist pudelit. Ettevõtmise lõikasid maksu- ja tolliamet ning prokuratuur läbi aga siis, kui tegevusse asus kriminaalse taustaga Viljandi ettevõtja Rain Raimo. Ta ostis osa uudsel moel saadud viinast endale, et seda siis edasi müüma hakata.

Kummaline vedelik

Põrandaalusele viinavabrikule pandi nurgakivi 2012. aasta suve hakul, kui Marek Mändma ostis ühelt Saksamaal asuvalt ettevõttelt 4752 viieliitrist kanistrit klaasipuhastusvedelikku Coolex –60C.

Kanistrid jõudsid 33 kaubaalusel Antslasse ning seejärel tuli Mändmale appi Arvo Kokka. Koos osteti 22 mahutit, igaüks 1000-liitrine, ning hakati klaasipesuvedelikust denatureerivaid aineid eemaldama.

Eeluurimist juhtinud riigiprokuröri Taavi Perni selgitusel on denatureerivad ained lihtsas keeles seletades sellised keemilised ühendid, mis peavad muutma piirituse joogiks kõlbmatuks. «Näiteks peaksid need tekitama joojas okserefleksi ja muutma sellise piirituse lihtsalt vastikuks,» selgitas ta.

Kuidas aga puhast piiritust klaasipesuvedelikust kätte saada? Kui üldiselt võiks arvata, et selleks läheb tarvis destilleerimisaparaati ja pisut keemiatundmist, et teada, millisel temperatuuril üks või teine ühend keema hakkab, siis Taavi Perni seletusel talitasid mehed Antslas palju lihtsamalt.

«Saime neilt kätte aktiivsütt ja hulga filtreid,» lausus riigiprokurör.

Seega puhastati Saksamaalt toodud vedelikku lihtsalt filtreerides. Tulemuseks oli toodang, mis kohtus tunnistusi andnud eksperdi arvates poleks tappev olnud, kuid mis normaalses koguses tarvitades oleks põhjustanud joojale tavalise viinaga võrreldes raskema pohmeluse. «Milline on normaalne tarbimine või mis oleks saanud suurema joomise korral, pole meile teada,» lisas Pern.

Tõenäoliselt aitas viinavalmistamisele kaasa Saksamaalt toodud klaasipesuvedeliku äärmiselt kummaline koostis. Kui eksperdid seda laboris analüüsisid, selgus, et see oli 96-kraadine piiritus, millesse oli lihtsalt denatureerivaid ühendeid segatud.

«Mina pole sellise koostisega klaasipesuvedelikku veel näinud ja juba see, et tegu on kuni 60-kraadise miinusega kasutatava vedelikuga, äratab tähelepanu,» tunnistas Pern.

Kui üritada internetist sellise toote kohta infot leida, ei paku maailma suurim otsingumootor Google selle kohta mingit vastet ei inglise ega saksa keeles.

Joojateni ei jõudnud

Kui piiritus oli kätte saadud, müüdi osa sellest edasi Rain Raimole ning 2012. aasta septembri keskel veeti vähemalt 1568 liitrit sellest endisesse Pärsti valda ühte angaari hoiule. Prokuratuuril, kes oli kogu tegevusel juba pikka aega silma peal hoidnud, oli põhjust arvata, et sealt jõuab vedelik kiiresti edasi tarvitajateni ning päev hiljem korraldati angaaris läbiotsimine.

Riigiprokurör Taavi Pern on veendunud, et ühtegi pudelit ei õnnestunud Raimol maha müüa. Tegelikult polnud too jõudnud vedelikku veel pudelitesse villimagi hakata.

Nädal hiljem korraldati läbiotsimine juba Antslas ning seltskonnalt võeti ära alkoholi, mille aktsiis oleks olnud üle 250 000 euro. Selline viinavalmistamine tõmbabki kurjategijaid sellepärast, et ei tule tasuda aktsiisi, mis moodustab piirituse hinnast peaaegu 90 protsenti. Denatureeritud piiritus on maksuvaba.

Võru kohtumajas lahenes kogu juhtum sel nädalal kokkuleppemenetlusena. Selle tulemusena konfiskeeriti Rain Raimolt 4800 eurot. Talle määratud aastane vangistus asendati 365 tunni ühiskondliku tööga.

Kogu ettevõtmise eestvedaja Marek Mändma sai aasta ja üheksa kuu pikkuse vangistuse. Trellide taha minekust päästab teda 631 tundi ühiskondlikku tööd. Talt konfiskeeriti 20 000 eurot.

Arvo Kokkale mõisteti aasta ja viie kuu pikkune vangistus, mis asendati 513 töötunniga. Toomas Toomjõelt võeti kohtuotsusega 1140 eurot ning tema peab riigi heaks tööd tegema 298 tundi. Kõige leebema karistusega pääses Marek Maaker, keda karistati üheksa kuu pikkuse tingimisi vangistusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles