Mats Õun avab aktinäituse

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mats Õunal on Eestis ja välismaal olnud poolsada näitust.
Mats Õunal on Eestis ja välismaal olnud poolsada näitust. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Reedel kell 17 avatakse Sakala keskuses Mats Õuna aktifotode näitus «Eesti naine». Näitusesaali on üles ehitatud fotostuudio, kus on võimalik teha üks retrohõnguline ülesvõte. Stuudio on avatud 13. veebruaril pärast avamist ja 14. veebruaril kella 12–15.

Korraldajate kinnitusel on Mats Õun Eesti tuntuim retrostiilis aktifotode autor, kelle käekiri on selgelt eristuv ja äratuntav. Õunal on aktile silma ja tõmmet, teda huvitavad detailid ja nende kooskõla tervikuna. Sajanditagust fluidumit aitab luua ajahambast puremisjälgedega fotode töötlus.

Aktifotod on üles ehitatud akademistlike kompositsiooni- ja esteetikareeglite järgi. Modellide taustaks on draperiid, vanaaegsed nikerdustega mööblitükid ja nipsasjad, sekka mõni humoristlik detail, näiteks saag, mis loob omalaadse vaikelulise ideaalmaailma. Minevikust näivad välja astunud olevat ka modellid, kelle valendav ihu on pigem barokselt täidlane ja jõudeelust puhkev. Kaasaja saledaideaalile lähemad modellid torkavad silma pigem oma füüsiliste omapärade kui absoluutse veatusega. Autori sõnul soovibki ta vastanduda ebamaiste teatraalsete ülesvõtetega tänapäeva maisele ja kiirustavale maailmale.

1964. aastal Viljandi sündinud Mats Õun on diplomeeritud teatrikunstnik. Tema kirevasse biograafiasse mahuvad ehitustöölise, põhikooli matemaatikaõpetaja ja rokiklubi Woodstock programmijuhi amet. 

2005. aastast alates on Õuna looming fookustatud aina enam fotograafiale. Ühelt poolt muusikafestivalide ja kontsertide jäädvustamine, teisalt teatrifotod ja retrohõngulised aktifotod.

Multifunktsionäär Mats Õun kuulub 1996. aastast Eesti kunstnike liitu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles