Kellele ei meeldiks muumid?

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tove Jansson oli soomerootsi kirjanik, raamatuillustraator, paljude koomiksite autor ning kunstnik.
Tove Jansson oli soomerootsi kirjanik, raamatuillustraator, paljude koomiksite autor ning kunstnik. Foto: Soome instituut

Mitte et ma kõikvõimalikke õndsas kabinetivaikuses sündinud projektiaastaid, teemakuid ja -päevi kuidagi üle tähtsustaksin, aga natuke piinlik ikkagi, et mullu magati Soomes elanud ja loonud mitmekülgse ja toreda Tove Janssoni 100. sünniaastapäev meil enam-vähem kollektiivselt maha. Ainus organiseeritud märk selle tähistamisest oli Soome Instituudi kokkupandud näitus «Elada, unistada, hõljuda – Tove Jansson (1914–2001)», mis alustas oma teekonda sügisel ja on nüüd jõudnud mõneti kahandatud mahus viimaks Viljandi linnaraamatukokku.

Näitusel vaadeldakse armastatud kirjanikku, kunstnikku ja muumide loojat talle omases ümbruses. Lapsepõlvekodu Katajanokka linnajaos, Ullanlinna ateljee ja Pellinki saarestik – kõik need kolm paika on mõjutanud tema loomingut, kõigist enam ehk saarestiku ilu ja üksindus.

Näitus koosneb 80 aasta jooksul tehtud fotodest. Nende taga on kaks fotograafi. Vend Per Olov Jansson pildistas Tovet lapsepõlves ja noorusaastatel. Lapsepõlvesõber Carl Gustaf Hagström jäädvustas teda 1960. aastatest vanaduspõlveni välja. Tove Jansson ei armastanud kaamerat, kuid neid fotograafe ta ei häbenenud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles