84. ümber Viljandi järve jooksu võitjale esitati dopingukahtlustus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilja Nikolajev võitis 2013. aastal peetud suurjooksu ümber Viljandi järve.
Ilja Nikolajev võitis 2013. aastal peetud suurjooksu ümber Viljandi järve. Foto: Elmo Riig

Rahvusvaheline kergejõustikuliit (IAAF) on esitanud maratonijooksjale Ilja Nikolajevile süüdistuse sportlase bioloogilise passi põhjal antidopingu reeglite rikkumises. IAAF taotleb sportlasele nelja-aastast võistluskeeldu.

IAAF algatas Nikolajevi suhtes uurimise vereprofiili alusel, mis oli koostatud seitsme võistlusvälise vereproovi põhjal vahemikus 16. aprillist 28. novembrini 2013. aastal ning mis oli IAAF-i adaptiivmudeli põhjal vähemalt 99,9-protsendilise tõenäosusega ebanormaalne.

Ilja Nikolajev võitis 2013. aasta 1. mail peetud suurjooksu ümber Viljandi järve.

IAAF-i ekspertpaneel analüüsis uurimise käigus Nikolajevi vereprofiili ja tema selgitusi ning jäi seisukohale, et ebanormaalse vereprofiili põhjuseks on väga tõenäoliselt keelatud aine või meetodi kasutamine, mitte sportlase loomulik füsioloogiline eripära või patoloogiline seisund.

Ekspertpaneeli hinnangu alusel süüdistab rahvusvaheline kergejõustikuliit Nikolajevit antidopingu reeglite rikkumises, keelatud aine või meetodi kasutamises või kasutamise katses. Nikolajevile taotletakse nelja-aastast võistluskeeldu koos kõigi võistlustulemuste tühistamisega alates 16. aprillist 2013. Lõpliku otsuse karistuse osas langetab vastavalt IAAF-i reeglitele sportlase koduriigi asjakohane institutsioon ehk Eesti dopinguvastane distsiplinaarkolleegium. Karistuse määramiseni kehtib sportlasele ajutine võistluskeeld.

Ilja Nikolajev on Viljandimaal registreeritud spordiklubi SK Jooksupartner liige. Sportlane antidopingu reeglite rikkumist ei tunnista ning on teatanud, et on valmis tegema koostööd Eesti Antidopinguga ning enne lõplikku otsust avalikult kommentaare ei anna.

Eesti kergejõustikuliidu presidendi Erich Teigamägi sõnul on Nikolajevi vastu esitatud süüdistus Eestis seni unikaalne. «Maailma praktikas on mitmeid juhtumeid, kus sportlane on uurimise all bioloogilise passi alusel, kuid Eestis sellist juhtumit varem pole olnud. Tegu on meile paljuski uudse olukorraga. Alaliit suhtub uurimisse täie tõsidusega ning teeme koostööd IAAF-i ja Eesti Antidopinguga,» ütles Teigamägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles