Viljandi koolid eelistavad poliitmängudest kõrvale jääda

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valimiseelne masinavärk on korraliku hoo sisse saanud ning kuuldavasti ei jää kandidaatidest puutumata ka õppeasutused. Viljandi koolide esindajad selliseid propagandavõtteid üldjoontes heaks ei kiida.

Paalalinna kooli direktor Aavo Palo on teemast rääkides konkreetne ja napisõnaline. Ükski kandideerija end veel ise neile külla pakkuda pole üritanud ja vastus üritajale oleks Palo kinnitusel eitav. «Jätame selle poliitilise mängu vanadele inimestele,» leidis direktor.

Sama meelt on Kesklinna kooli rahvas. Kooli direktori Aavo Soopa sõnul ollakse arvamusel, et ühtegi kandideerivat poliitikut kooli esinema ei

oodata ega vajata. «Mida nad siin teevad? Põhikoolid neid ka iseenesest ei huvita, sest siin pole ju valijaid. Arvan, et nad noolivad pigem gümnaasiume. Oleme seisukohal, et poliitikute külaskäigud pole praegusel perioodil mõistlikud ega vajalikud,» leidis Soopa.

Peaaegu puhtalt on pääsenud ka Jakobsoni kool. Tosin kooli töötajat said valimispropagandat sisaldava e-kirja Keskerakonnalt, kuid direktor Eero Järvekülje kinnitusel seda kellelegi edasi ei saadetud. Esinemissooviga pole ükski kandidaat Jakobsoni kooli juhtkonna poole pöördunud. 

«Nii direktsioonil kui kogu kooliperel oleks meeldivam, kui nad praegu pakkumisega ka lagedale ei tuleks,» ütles Järvekülg. «Siis on väga keeruline otsustama hakata. Nagunii tullakse selle jutuga, et valimistest ei räägita.» Et aga tulemas on «Tagasi kooli» nädal, kuhu on

oodatud kõik külalised, lapsevanemad ja vilistlased, võib Järvekülje arvates ebamugavaid olukordi siiski tekkida. 

«Ei saa ju keelata tulemast külalist, kes muu hulgas kandideerib ja valimisteemat ei puuduta. Aga sisuliselt on piiri määrata väga raske,» arutles direktor. «Õnneks on põhikoolidel see surve veidi väiksem, sest positiivne mõju valimistulemustele on võimalik vaid vanemate ja personali kaudu.» 

Viljandi gümnaasiumis kehtivad juba esimesest tegutsemisaastast ranged reeglid. Gümnaasiumi direktor Ülle Luisk toonitas, et kõik külalised, ükskõik mis ajal nad ka rääkima soovivad tulla, on seotud ühiskonnaõpetuse korraldamisega. 

«On kokku lepitud, et selle aine õpetaja otsustab, kuidas talle teemakäsitlus sobib. Vastavalt sellele ta siis kas lepib kokku või annab külalisele teema ette,» kirjeldas Luisk põhimõtteid. «Aktiivse valimiskampaania ajal me erakondade kandidaate ühekaupa kohe kindlasti vastu ei võta.» 

Küll aga on kooli juhtkond nõus korraldama õpilaste ees debati eri erakondade esindajate vahel. «See on ainuke aktsepteeritud viis ja selleks oleme valmis. Eelmisel aastal käisid meie juures diskuteerimas erakondade noorliikmed ning oli päris põnev üritus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles