Bussifirmad lõpetavad odavate piletitega sõitmise

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aasta aega kuueeurose piletiga Viljandi ja Tallinna vahet inimesi sõidutanud bussifirmal sai jõud otsa, et pakkuda rongist odavamat sõiduvõimalust, ning ta kergitas hinda peaaegu kaks korda.

Eelmise aasta jaanuaris hakkasid Eesti raudteedel sõitma riigifirma Elron rongid ning liiklus Viljandi ja pealinna vahel tihenes. Bussifirmad tunnistasid seepeale, et riigi toetusega sõitev rongifirma tõmbab neilt kliendid ära, ning hakkasid ise üksteise järel pileti hinda langetama.

Pikk kampaania sai läbi

Aasta jooksul küsis aktsiaseltsi Sebe tütarfirma Eesti Buss Viljandi ja Tallinna vahelise sõidu eest kuus eurot. Pühapäeval kerkis hind 11 eurole.

Osaühingu Eesti Buss juhatuse esimees Gunnar Obolenski põhjendas kallinemist sellega, et sooduskampaania sai läbi. Tegelikult maksis pilet mõnes bussis juba eelmisel aastal 11 eurot, kuid neid oli mõni üksik.

Suures osas Viljandis asuv bussifirma Hansa Bussiliinid sõidutas eelmisel aastal pealinna ja tagasi enamasti kaheksa eurot maksva piletiga. Sooduspileti hind oli kuus eurot.

Eelmise aasta lõpul tõstis aga Hansa Bussiliinid täispileti üheksale eurole, sest odavam hind oleks ettevõttele toonud liiga suure kahjumi. Miinusest ei päästa ka euro kallim pilet, kuid sellega jääb firma ettevõtte juhataja Madis Lepa sõnul siiski ellu.

Märkimist väärib aga see, et kallim pilet pole sõitjaid eemale peletanud. Kliente ei võidetud ka odavama piletiga, kuid Lepp usub, et vahepealse hinnalanguseta oleks neid rohkem kaotsi läinud.

Ehkki kütus maksab praegu aastataguse ajaga võrreldes peaaegu 20 protsenti vähem, ei anna see bussifirmadele suurt kasu. «Kütus on odavam kõigi jaoks ning tundub, et inimesed teevad nüüd rohkem sõite oma autoga,» nentis ta.

Viljandi ja Tallinna vahel sõitmiseks on praegu kõige odavam pilet Taisto Liinidel. Selle firma Tallinnast Valka sõitva bussiga saab pealinnast Viljandisse viie euroga. See buss on käigus pärastlõunastel aegadel ning ettevõtte juht Jan Landrat arvas, et sama hinda hoitakse veebruari lõpuni.

Lisaks Taisto Liinide bussile on Hansa Bussiliinidel buss, kus pilet maksab tavalisest vähem, kuus eurot. Muidu jäävad aga bussipiletite hinnad kahe linna vahel vahemikku 9–11 eurot.

Rongipilet maksab rongist ostes 8,40 ja internetist ostes 7,56 eurot.

Odavreisid tõid liinide sulgemise

Mulluse odavate hindadega sõitmise ajal tuli kahel bussifirmal ka mõni Tallinnast Viljandisse tulnud liin sulgeda.

«Aasta varasema perioodiga võrreldes tõi poole võrra soodsamaks muutunud pilet bussidesse küll 20 protsenti rohkem sõitjaid, kuid paraku sellest kasvust ei piisa, et liini elujõulisena hoida,» rääkis Gunnar Obolenski.

Ka Eesti Bussil tuli mullu liine sulgeda ja selle põhjuseks nimetas ettevõtte juht rongiliiklust, mis tema hinnangul on tugevalt üle doteeritud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles