Esmaspäeval tähistatakse Tartu rahulepingu aastapäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Tartu rahulepingu 95. aastapäeva mälestushetke peetakse Johan Laidoneri ratsamonumendi juures esmaspäeval, 2. veebruari hommikusel päikesetõusul kell 8.24.

95 aastat tagasi, 2. veebruaril 1920 sõlmiti Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel Tartu rahuleping, millega lõpetati Vabadussõda ning Nõukogude Venemaa tunnustas Eesti Vabariigi iseseisvust.

Tartu rahu on Eesti diplomaatia algusaja suurim saavutus ja Eesti riigi üks tähtsamaid vundamendikive. Eestile tähendas Tartu rahu Vabadussõja juriidilist lõppu ning kaks aastat varem välja kuulutatud iseseisvuse tunnustamist de jure.

Esmaspäeval, 2. veebruari hommikul kell 8.24 asetavad Viljandi maavanem Erich Palm ning Viljandi linna ja Kaitseliidu Sakala maleva esindus küünlad ja lilled Johan Laidoneri ratsamonumendi jalamile.

«Tartu rahulepingu sõlmimine on eestlaste ajaloo üks olulisemaid hetki ning mälestushetk aitab seda meeles hoida. Kutsun üles heiskama sel päeval riigilipud, mis meenutaksid meile, et iseseisvus ei ole midagi iseenesestmõistetavat,» ütles Viljandi maavanem Erich Palm.

Rahulepingu kohaselt sai Eestimaa pind vallutajatest üle sajandite vabaks. Lõppenud oli 431 päeva kestnud Vabadussõda, mis nõudis Eestilt ja tema liitlastelt rohkem kui 5000 inimelu. Võit kallaletungijate üle õnnestus ning lepingu kohaselt tunnustas Venemaa Eesti iseseisvust de jure, loobudes «igaveseks ajaks kõigist suveräänõigustest, mis olid Venemaal Eesti rahva ja maa kohta».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles