Mehed hakkasid tegema oravat, aga välja tuli fallos

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Seltskond kohalikke mehi pani Viljandi ringtee äärde püsti hiiglaslikku fallost kujutava puuskulptuuri ning ristisid selle hea tahte monumendiks. Algselt olevat autoritel olnud plaanis meisterdada suur orav.

Kolmapäeva õhtul läks sotsiaalvõrgustikus Facebook liikvele üleskutse koguneda järgmisel päeval kella 16-ks Viljandi ringtee ja haigla vahel olevale põllule, kus pidi aset leidma hea tahte monumendi avamine. Sellest, et tegu pole tühja jutuga, andis aimu veidi varem kõnealusesse kohta kerkinud mitme meetri kõrgune moodustis, mida kattis koormakile. Mis täpselt katte all peitub, selle jätsid kutse vormistajad esialgu igaühe fantaasia hooleks.

Ettenähtud ajaks koguneski tuisusele lagendikule paarkümmend meest, kelle kavalad näod süvendasid väheinformeeritud publikus veendumust, et katte all ongi just nimelt see, mida pikemalt mõtlemata võinuks arvata seal olevat.

Tõepoolest: saadetuna asjaosaliste sütitavatest kõnedest ning väikesest ilutulestikust ilmus päevavalgele hiiglaslik puutüvest voolitud peenis.

Üks monumendi püstitajatest Riido Raja märkis, et ettevõtmise taga seisab seltskond kohalikke mehi, keda võib kõhkluseta pidada sõpruskonnaks. «Tahtsime üheskoos teha midagi suurt, aga kuna häid mõtteid oli palju, pidime tulemuseni jõudmiseks läbi käima päris pika tee. Algul hakkasime tegema hoopis oravat, aga näe, mis välja tuli,» selgitas ta iselaadse kunstiteose sünnilugu.

Ehkki mehine taies pandi püsti eramaale, on Raja kinnitusel selleks luba küsitud nii Viljandi vallavalitsuselt, maanteeametilt kui ka läheduses kulgevat kõrgepingeliini haldavalt võrguettevõttelt Elering. Skulptuur on 2,5 meetri jagu maa sees ehk piisavalt sügaval, välistamaks ümbervajumist.

Autorid rõhutavad, et kõik soovijad on oodatud fallose juurde jalga puhkama ja mõtteid mõlgutama. See, kuidas keegi sellesse suhtub ja millise tähenduse sellele annab, olevat rangelt igaühe enda asi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles