Kummituslik koolimaja püsib veel mõnda aega

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

​Enam kui viis aastat tagasi suletud Puiatu erikooli majad seisavad endiselt tühja ja puutumatuna ning tänavu pole lootustki, et keegi need mingil moel uuele elule ärataks või lammutaks.

Silikaattellistest hooned ning neid ümbritsev 16 hektari suurune kinnistu on kasutuseta seisnud 2009. aasta sügisest, mil seal elanud ja õppinud poisid valitsuse otsusega Tapale koliti. Sestpeale pole kurikuulsas kompleksis tegevust toimunud ning koht seisab Riigi Kinnisvara aktsiaseltsile kuuluvate objektide nimistus.

Seda, et riik oleks vara lohakile jätnud, ei saa siiski väita, sest majad on valve all. Tänu sellele on suurem osa aknaklaasidest endiselt terved ning ruumidesse maha jäänud inventar omal kohal.

Ka Sakala fotograafil, kes teisipäeval maja väljastpoolt pildistama läks, tuli mõni minut pärast kohalejõudmist turvafirma G4S meeskonnale oma tegevuse kohta aru anda. Olles piltniku tööülesandest aimu saanud, lubasid turvamehed tal ka maja sees väikese ringkäigu teha.

Viljandi valla majandusosakonna juhataja Raivo Laidma sõnul pole omavalitsus sugugi rahul, et riik on nii pikalt keset Puiatu küla suurt tondilossi pidanud. 

«Kurb küll, aga omaniku initsiatiivi ei ole seal ammu näha olnud. Samas on eraettevõtjatega samamoodi: kui tegu on pretensioonika tühja objektiga, millele kasutust leida on keeruline, võibki see mõneks ajaks seisma jääda.»

Nii pidi Laidma nentima, et ka vald poleks tõenäoliselt võimeline maa ja majade eest vastutust kandma. Ja ega riik seda tõtt-öelda pakugi.

Vallavalitsuse seisukoht on, et Riigi Kinnisvara aktsiaselts peaks Puiatu erikooli varale otstarbe leidmisega võimalikult aktiivselt tegelema. Et aga seni ei ole ühestki tõsiseltvõetavast ostjast kuulda olnud, nähakse kohapeal parima lahendusena majade lammutamist. Vähemalt küla väljanägemine saaks sellega ilusamaks.

Riigi Kinnisvara kommunikatsioonijuhi Madis Idnurme sõnul ei kuulu lammutamine veel esimeste valikute sekka. Selle asemel hellitatakse endiselt lootust varale ostja leida.

«Loomulikult on kahetsusväärne, et objekt on pikalt tühjana seisnud. Oleme uurinud kõnealuse piirkonna kinnisvaraturgu, kuid sellise suure ja keerulise objekti vastu suurt huvi ei ole. Vastavalt tänavusele müügiplaanile tahame siiski aasta kolmandas kvartalis müügi välja kuulutada,» selgitas Idnurm.

Puiatu erikool oli raskesti kasvatatavate noormeeste erirežiimiga internaatkool. 1958. aastast peale käis sealt läbi 2347 kasvandikku. Kool suleti ametlikult 31. augustil 2009. Õpilased viidi Tapa erikooli, mis varem oli vaid vene õppekeelega asutus.

ARVAMUS

Raivo Laidma,
Viljandi valla majandusameti juhataja

Ainus võimalus, kus vald võiks kaaluda erikoolist vabanenud vara haldamisele õlga alla panna, tekiks siis, kui Riigi Kinnisvara aktsiaselts tükeldaks kinnistu. Võib-olla saaks näiteks staadioni avalikku kasutusse võtta, aga ka see sõltub paljuski sellest, kas lähikonnas leidub inimesi, kes on sellest huvitatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles