Soomaa on kaitstud ja hoitud

, riigimetsa majandamise keskuse Viljandimaa metsaülem
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elor Ilmet
Elor Ilmet Foto: Erakogu

(Kirjutis on ajendatud sel ja möödunud kuul lehes kajastamist leidnud riigimetsa majandamise keskuse plaanist Soomaa aladel puid langetada. Loe lähemalt 22. jaanuari ja 18. detsembri Sakalast.)

METS ON EESTI inimesele tähtis ja kallis. Väiksemgi vihje, et see on ohus, muudab meid emotsionaalseks. Seda võib mõista. Soomaa metsade hooldusraiete teemal tekkinud arutelu põhjal tundub, et metsamehed peavad oma tegevust ja selle eesmärke rohkem ja paremini selgitama.

Soomaa rahvuspark on jagatud kolmeks kaitsevööndiks: reservaat, sihtkaitsevöönd ja piiranguvöönd. Neist esimesed kaks on range kaitse all ja seal tuleb lasta loodusel omasoodu areneda. Reservaadis on üldjuhul keelatud ka inimeste liikumine, sealhulgas korilus ja matkamine. Piiranguvöönd on ala, kus metsade majandamine on lubatud, aga rangelt ette antud tingimustel. Piiranguvöönd on puhver reservaadile ja sihtkaitsevööndile ning sealne mets peab olema elujõuline. Nii tehaksegi seal vajaduse korral hooldusraiet, mille vastu mõned ümbruskonna inimesed on protestinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles