Maakonna koolid edendavad tervist

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

22. jaanuaril kogunesid Viljandi maavalitsusse Viljandimaa tervist edendavate koolide (TEK) esindajad, et planeerida alanud aasta terviseteadlikkusega seotud ettevõtmisi.

Muu hulgas peetakse  V–VII klasside vahel maha terviseteemalised viktoriinid, mille iga kooli parimad aprillis südamenädala ajal omavahel mõõtu võtma pannakse.

Moonika Pärna sõnul on maakondliku TEK võrgustikuga liitunud koolid võtnud eesmärgiks propageerida hariduse ja tervise seotust. «Edasijõudmine koolis oleneb tervisest ning tervise staatust mõjutab omakorda haridus. Kõikvõimalikud teadlikkust tõstvad koolitused, seminarid ja võistlused aitavad noori positiivselt mõjutada ja õigele teele suunata,» märkis Pärna.

Võhma gümnaasiumi huvijuhi Tiina Tardi ütlemist mööda on paljudel noortel loomupärane huvi terviseteemade vastu. «Käskude ja keeldudega kuigi kaua kedagi kunagi motiveerida ei suuda,» nentis Tart. «Tunduvalt tõhusam on seda teha põnevate sündmuste kaudu. Arutelud ja võistlused annavad eri koolide noortele võimaluse omavahel suhelda ning üheskoos tegemistes kaasa lüüa.»

Suure-Jaani kooli õppejuhataja Mari Kase arvates on tervisefookuse kaudu käsitletavate teemade ring lai. Interneti turvalisus, tervisekäitumine, toitumine, suhted, liikumine ja esmaabi olid vaid mõned pedagoogi näited. «Eri vanuses lastel on erinevad huvid, seega sobivad neile ka tegevuste leidmiseks erinevad lähenemisviisid. Otsime neid ning kui noorele on kord juba miski meeldinud, siis edaspidi soovib ta juba ise kaasa lüüa ja kutsub ka sõbrad osalema,» leidis Kase.

Viljandi maavalitsuse tervisetoa terviseedenduse peaspetsialist Kärt Russak pidas kõigi riskivaldkondade ennetustegevuste juures tähtsaimaks pidevat suhtlemist, meeldetuletamist ja positiivsete eeskujude näitamist. «Ennetustöö tähendabki teemade aktuaalsena hoidmist ning õhutust kaasa mõtlema.»

TEK liikumisega ühinenud koolid on pühendunud turvalise koolikeskkonna loomisele, et igaühel oleks võimalik tervislikult töötada, õppida ja vaba aega veeta. Tõestagu seda kas või terviseõpetuse tähtis roll õppekavas.

Viljandimaal edendavad tervist Võhma gümnaasium, Viiratsi kool,  Suure-Jaani kooli Tääksi õppekoht, Suure-Jaani kool, Viljandi  Paalalinna kool, Viljandi Kesklinna kool ning Jakobsoni kool. Liikumine on osa Euroopa tervist edendavate koolide võrgustiku projektist, mida maakonnas koordineerib Viljandi maavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles