Jaan Leetsar – minister, kelle hingele parlament vastu hakkas

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Leetsar. Roheline nool tähistab esimest korda riigikokku pääsemise aastat ja punane viimase lahkumise aastat. Andmed pärinevad riigikogu kodulehelt.
Jaan Leetsar. Roheline nool tähistab esimest korda riigikokku pääsemise aastat ja punane viimase lahkumise aastat. Andmed pärinevad riigikogu kodulehelt. Foto: Elmo Riig / Sakala

Jaan Leetsar suunati 1992. aasta oktoobris president Lennart Meri käskkirjaga Mart Laari esimese valitsuse põllumajandusministriks. Selles ametis oli ta 1994. aasta novembrini, misjärel oli neli kuud riigikogu asendusliige. 1995. aasta valimistel ta ei osalenud, ehkki pakkumisi tehti mitmelt poolt. Miks?

«Sel oli hulk põhjusi,» ütles Leetsar. «Alguses olid kõik erakonnad väga üksmeelsed ja tegid koostööd selle sõna kõige paremas mõttes, aga ajapikku muutus see konkureerivaks. Oluliseks muutus, kes teeb ettepaneku. Opositsiooniga enam ei arvestatud. Kõik sellised asjad. See hakkas mulle hinges vastu.»

Ka riigikogus tehtav töö ei rahuldanud Leetsare ambitsioone. «Ma olen harjunud sellega, et mulle antakse võimalus midagi lõpuni ära teha. Riigikogus ei sõltu aga ühest inimesest mitte midagi. Eriti praegu, mil kehtib kokkuleppimise printsiip. Kästakse hääletada ühe eelnõu poolt ja teise vastu. Riigikogu liikme isiklik arvamus ei maksa selle juures midagi,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles