Kaupo Vipp: kollapsi saabudes üksiku hundina hakkama ei saa

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupo Vipp.
Kaupo Vipp. Foto: Erakogu

Teadusfilosoofiast huvituv Kaupo Vipp sattus 2004. aastal uurima alternatiivset käsitlust, mida nimetatakse biofüüsikaliseks majandusparadigmaks. Sellest lähtuvad teoreetikud prognoosisid 2008. aastaks väga sügavat majanduskriisi.

Ta võttis hoiatusi kuulda, müüs 2007. aasta majandusbuumi kõrghetkel oma ettevõtte Pärnus ja kolis esivanemate maale Sõrve. Nimetatud teooriat on Kaupo Vipp sestpeale väga põhjalikult uurinud ning kaks aastat tagasi ilmus temalt radikaalne teos «Globaalpohmelus».

«Tööstusühiskondade poolt odavaile energiasisendeile ja pidevale majanduskasvule rajatud hedonismipillerkaar on pöördumatult ümber ja globaalne heaolupohmelus haaramas kogu tsivilisatsiooni. Me peame märkama ja mõistma käivitunud protsesside mehhanisme ning seaduspärasid, et suuta ise eelseisvat globaalset kollapsit pehmendada – vähemalt üksikisikute ning kogukondade tasemel,» kirjutab Vipp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles