Eestlased peavad hambaarstil käimist liiga kulukaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig / Sakala

Hügieeni- ja ilutoodete valmistaja ning turustaja Colgate`i tehtud uuringu kohaselt leiavad ligemale pooled küsitluses osalenud Eesti vastajatest, et nende kulutused hambaravile ühes aastas on liiga suured. Keskmiselt kulutab hambaravile kuni 100 eurot ühe pereliikme kohta aastas.

Igapäevastele suuhooldustoodetele kulutab pere ühes kuus pereliikme kohta keskmiselt kuni viis eurot ning 24 protsenti vastanutest kuni kümme eurot.

Lisaks selgus uuringust, et peaaegu pooled vastanutest käivad hambaarsti juures vähem kui üks kord aastas ning ainult siis, kui hammastega tekib mõni probleem. Vähem käivad hambaarstil mehed ja maakonnakeskustes või väiksemates asulates elavad inimesed.

48 protsenti vastajatest, kes käivad hambaarsti juures vähem kui korra aastas, tõid põhjusena välja, et hambaarstiteenus on regulaarseks visiidiks liiga kallis. Üle poole neist ütles, et lähevad hambaarsti juurde ainult siis, kui hammastega tekivad probleemid, ning 16 protsenti leidsid, et nende hambad on terved ega vaja regulaarset kontrollimist.

Kõige aktiivsemalt, vähemalt üks kord aastas, käivad hambaarsti juures Tallinna ja Lääne-Eesti elanikud. Kõige harvem käivad hambaarsti visiidil Ida-Virumaal ja Lõuna-Eestis elavad inimesed, kelle teadmised ka kaariesest on Eesti keskmisest madalamad.

Ühtlasi selgus uuringust, et hambaravi kõrgest hinnast hoolimata on vastanute hinnang hambaravi kvaliteedile Eestis hea. 48 protsenti vastanutest hindavad hambaravi kvaliteeti heaks, veerand vastanutest keskmiseks ning ning 17 protsenti väga heaks.

Colgate`i ja TNS Emori tehtud uuringuga sooviti välja selgitada Eesti elanike kulutused hambaravile ja hambahooldustoodetele ning üldised harjumused suuhoolduses. Uuringu valimisse kuulus 1012 vastajat vanuses 15–75 eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles