Tasuta juriidilist nõu vajavad enim puudega ja eakad inimesed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepper sai eelmisel aastal 400 kaebust või muud pöördumist.
Võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepper sai eelmisel aastal 400 kaebust või muud pöördumist. Foto: Liis Treimann / Postimees

Võrdõigusvoliniku nõustamised maakondades tõid välja, et kõige rohkem vajavad tasuta juriidilist nõu puuetega ja eakad inimesed. Möödunud aasta jooksul käisid voliniku kantselei juristid kõikides maakondades selleks, et suurendada teadlikkust võrdsest kohtlemisest ning pakkuda inimestele võimalust saada õigusabi kodu lähedal. Nõustamised jätkuvad ka sel aastal.

«Puuetega ja eakate inimeste suurem pöördumine näitab seda, et erinevate teenuste, seal hulgas ka juriidilise nõustamise kättesaadavus kodukoha lähedal on inimestele vajalik. Paraku jääb juriidilise abi saamine sageli rahaliste võimaluste taha,» kõneles võrdõigusvolinik Mari-Liis Sepper.

Sepperi sõnul on peab neilgi, kes oma vanuse või puude tõttu on vähem liikuvad või kel on majanduslikult raskem, olema võimalus saada riigilt ja omavalitsuselt kvaliteetseid teenuseid. Kõiki asju ei saa ajada meili teel või pealinna sõites.

Nõustamiste ja kohtumiste käigus ilmnes, et inimeste teadlikkus oma õigustest ja teenustest, mida omavalitsus saab inimestele pakkuda, ei ole piisav. Seetõttu võivad abivajajad ilma jääda neile vajalikest tugiteenustest.

Võrdõigusvolinik alustas maakondlikku nõustamist selleks, et õigusabi oleks inimestele kergemini ja kodu lähedal kättesaadav ning paraneks diskrimineeritutele pakutavate teenuste kvaliteet.

Kõige rohkem pöördus mullu maakondades voliniku poole oma muredega puuetega inimesi, samuti oli teistest rohkem eakaid pöördujaid. Osa inimeste probleemid olid seotud mitmese diskrimineerimise kahtlusega, kus inimene oli kogenud ebavõrdset kohtlemist mitme tunnuse, näiteks puude ja vanuse või puude ja rahvuse tõttu. Valdkondadest oli kõige rohkem pöördumisi seotud tööga, samuti teenuste ja kaupade kättesaadavuse, tervishoiu ja toetustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles