Teehooldajad ja lumi peavad Viljandimaal pingelist võitlust

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui veel täna hommikul ja keskpäeval võis nautida lõpuks saabunud talve, siis aina rohkem lisanduvat lund paneb proovile liiklejate oskused ning lumetõrjujate võimed.

Mõistetavalt on esmatähtis tagada liiklus peamistel maanteedel ja suurematel tänavatel, mis tähendab, et mõni metsatagune teejupp võis olla juba hilisel pärastlõunal madalapõhjalisele sõidukile läbimatu.

Ajalehe Sakala reporter ja fotograaf tegid muuhulgas tiiru Viljandi vallas Kutsari ja Pinska kandis, kus enne kella nelja ulatus kõrvalisel teel lume paksus kohati üle 20 sentimeetri ning sõitnud polnud seal hiljuti keegi. Just seejärel jõudis aga Sakala väikesele linnamaasturile Yeti järele toekam džiip, mis lumepilve lehvides edasi tuhises. Aga liikus Yetigi tublilt.

Sakala ajakirjanik Marko Suurmägi kirjeldas, kuidas ta oli täna kell 14.30 paiku hakanud Viljandi poole sõitma Lääne-Virumaalt, kus paistis päike ja öise lumesaju jäljed olid teelt pühitud, nii et paljuski paistis asfalt.

Tema kirjelduse järgi muutus olukord Imavere kandis, kus esmalt tuli sõita kinnipressitud lumel. Seejärel läks sadu aina tihedamaks ning Võhmast alates olid piki teed 10—15 sentimeetri paksuse lumevaalud.

«Võhmast Viljandi poole seisis risti tee ääres kolm autot või olid nad teelt välja sõitnud. Ei saanud aru, sest lund oli nii palju,» kirjeldas Suurmägi. «Midagi hullu küll ei juhtunud, autod jäid lihtsalt kinni. Küll aga möödus minu autost paar vastutulnud rekkat ja siis oli meie vahel vaid sentimeetrid.»

Oma auto sõidukiiruseks hindas Suurmägi kohati 80 km/h, aga kohati vaid 40 km/h, eeskätt aga seetõttu, et mõne auto juht ei julgenud tema ees kiiremini liikuda. Esimest lumesahka kohtas ta kuus kilomeetrit enne Viljandit.

Viljandi riigimaanteede eest hoolitseva osaühingu Sakala Teed tegevdirektor Toomas Leppik ütles eile enne kella viit õhtupoolikul, et olukord lume- ja libe tõrjumisel on raske.

«Kõik töötavad,» nentis ta. «Teehooldusmasinaid on meil sõidus umbes kakskümmend.»

Võrreldes mõne aasta taguse paari suurema lumetormiga märkis Leppik, et sedapuhku on tuul vaiksem ja pole tugevat tuisku tööd segamas. Ta lisas, et väiksematele teedele sahk ruttu ei jõua, sest esmalt tuleb puhtamaks lükata kõige olulisema liiklusega suured maanteed.

Võitlus lumega käib loomulikult ka linnatänavatel. Aktsiaseltsi Eesti Keskkonnateenused Lääne regiooni tänavahooldusmeister Janno Laht nentis samuti, et olukord on raske, kuid tänavad siiski liigeldavad. Ta lisas, et väiksemad ja tupiktänavad peavad tööjärge kauem ootama.

Laht märkis, et praeguse suure lumesajuga ükski nende ettevõtte töömees kodus laupäeva ei pea, vaid kõik on tööl. Erandid on need mehed, kes olid tööl eelmisel ööl, aga pärast päevast põgusat uinakut tulevad nad saabuvaks ööks taas lund tõrjuma.

Lahe sõnul tõrjub Viljandi tänavatelt lund viis suurt traktorit, üks väike traktor ja kaks autot ning neid ohjab või teeb käsitsi tööd kümmekond meest.

Copy
Tagasi üles