Raske õnnetus paneb vaagima lapsi sõidutavate spordikooli treenerite vastutust

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast pikki vaidlusi andis Viljandi volikogu loa osta spordikoolile vähemalt üheksat inimest mahutav auto, millega saaks vedada spordivahendeid ja sõidutada lapsi võistlustele.

Just laste sõidutamine tekitas volikogus suuri vaidlusi, sest autojuhti koolil ei ole ning teda pole võimalik ka palgata. Plaani kohaselt peaksid hakkama lapsi sõidutama juhiloaga treenerid, kuid volikogu liikmed kahtlesid, kas selline tegevus on ikka ohutu.

Laupäeval juhtus Lätis raske liiklusõnnetus, milles Eesti judolapsi vedav väikebuss sõitis teelt välja. Õnnetuses hukkus roolis olnud treener ning lapsed sai vigastada. 

«Kindlasti tuleb väga täpselt läbi mõelda, kuidas hakatakse tulevikus kasutama seda autot, mille kool ostab,» rääkis Viljandi spordikooli direktor Andres Kallavus. «Mõtlesin sellele juba volikogu istungi ajal, kui poliitikud esitasid väga õigeid küsimusi, ja pärast seda õnnetust tuleb kogu laste sõidutamise kord igal juhul üle vaadata.»

Kallavuse sõnul võtab treener endale väga suure vastutuse, kui ta lapsi kas või isikliku autoga sõidutab. «Aga seda on tehtud aastakümneid ja teemat pole väga tähtsustatud,» selgitas ta. 

Koolijuht on veendunud, et Lätis juhtunud õnnetuse järel võetakse noorte sportlaste sõidutamise teema kõikjal Eestis päevakorda.

Praegu on täiesti tavapärane, et spordikooli treenerid võtavad lapsed oma auto peale ja sõidavad siis võistlustele. Kool hüvitab pärast treenerile kütusekulu. Kui lapsi on rohkem, tellitakse vajaliku suurusega buss.

Tänavu kulub koolil laste sõidutamisele ligi 40 000 eurot. Koolile oma auto ostmisega loodetakse väike osa sellest rahast kokku hoida. Koos autoga ei tule aga kooli tööle kutselist juhti, seega peaksid treenerid hakkama lapsi ise sõidutama.

Kallavus mõtles volikogu liikme Tarmo Looduse ettepanekule korraldada treeneritele autojuhi lisakoolitus. Looduse sõnul saaks tema juhendatavas kutseõppekeskuses valida kas taksojuhi või väikebussijuhi koolituse vahel. 

«Ma arvan, et see on väga hea idee,» leidis Kallavus. «See tuleks kasuks ka neile treeneritele, kel juba on väikebussijuhi luba.» Spordikoolis töötab kolm sellist treenerit.

Abilinnapea Malle Vahtra lubas pärast volikogu istungit, et linnavalitsus hakkab arutama, kes ja millistel tingimustel võib tulevikus spordikooli uut autot juhtima hakata. 

Mitu volikogu liiget tegi ettepaneku, et linn võiks koolile palgata autojuhi. Eelarves selleks raha ei ole, aga täielikult sellise töökoha loomist ka ei välistatud.

Andres Kallavuse sõnul on Eestis mitu spordikooli, kes on kutselise autojuhi tööle võtnud. Lisaks annaks autojuhi palkamine koolile võimaluse osta üheksakohalise mahtuniversaali asemel hoopis 15–20-kohaline väikebuss.

Auto ostmiseks korraldatakse riigihange uuel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles