Endine Viljandi viinavabrikant võlgneb riigile pool miljonit eurot

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enam kui 15 aastat juhtis Aivis Ohtla viinavabrikut, mis oli tootmismahu poolest Eestis teisel kohal. Mitmel korral tuli tal piike murda maksuametiga, kes seostas teda nii maksupettuste kui salaviinaga. Maksud ja salaviin viinavabriku lõpuks ka hukutasid.
Enam kui 15 aastat juhtis Aivis Ohtla viinavabrikut, mis oli tootmismahu poolest Eestis teisel kohal. Mitmel korral tuli tal piike murda maksuametiga, kes seostas teda nii maksupettuste kui salaviinaga. Maksud ja salaviin viinavabriku lõpuks ka hukutasid. Foto: Elmo Riig / Sakala

20 aastat tagasi Viljandimaal viinaärile alguse pannud ettevõtja Aivis Ohtla on oma ettevõtmistega jõudnud niikaugele, et kohus sundis teda tasuma pankrotistunud viinavabriku maksuvõla.

Tallinna ringkonnakohtu otsusega peab Ohtla tasuma maksuvõla, mille suurus on 482 306,91 eurot. Holstre viinatehase võlg riigi ees oli selle likvideerimise ajal üle kahe miljoni euro ning sellega oli Aivis Ohtlale kuulunud aktsiaselts Liiwi Heliis jõudnud Eesti saja suurima maksuvõlglase sekka. Kohus nõudis temalt vastutusotsusega välja summa, mille tekkimises nähti süüd just Ohtlal.

Teadlik ja tahtlik tegevus

Liiwi Heliisi juht ja omanik Aivis Ohtla ütles Äripäevale, et peab endale määratud karistust ülekohtuseks, sest tema arvates ei ole õige, et firma juhataja ettevõtte võlgade eest vastutama peaks. Ta lubas hakata otsima maksuametiga kompromissi võla tasumiseks.

Kohus leidis 18 leheküljele mahtuvas otsuses, et Ohtlalt tuleb maksuvõlg välja nõuda, sest see on tekkinud ettevõtte juhi teadliku ja tahtliku tegevuse tulemusena.

Kui 2000. aastate algul oli Liiwi Heliis Eestis suuruselt teine või kolmas alkoholitootja, siis suur tagasilöök tabas seda koos masu saabumisega sajandi esimese kümnendi lõpul. Edukal perioodil tuli Ohtlal maha pidada suur vaidlus. Nimelt tahtis maksuamet temalt 2004. aastal ligi 77 000 eurot, sest uskus, et Ohtla peidab oma sissetulekuid. Kohtus võitis Ohtla.

2007. aastal kahtlustas maksuamet, et Holstre tehases toodetakse viina, mida müüakse Tallinnas suuvee nime all. Pikk uurimine ei tõestanud suuvee ja Liiwi Heliisi vahelist otsest seost ning Viljandi firmat ja selle omanikke ei karistatud.

Liiwi Heliisi suur allakäik sai alguse 2009. aastal, kui maksuamet algatas kriminaalmenetluse kahtlusega, et Holstres Liiwi Heliisi vabrikus toodetakse salaviina. 2010. aastal tabati Holstre lähedalt kaubik, milles oli sadu pudeleid maksumärgita viina nimega Foršs, ning kohe seejärel tehtud läbiotsimisel Liiwi Heliisi tehases avastati sealtki sama viina.

Liiwi Heliisi juhid eitasid seost salaviina kaubandusega ning põhjendasid maksumärgita viina olemasolu sellega, et seda polnud jõutud veel ametlikult deklareerida. Hilisemas uurimises tõestati küll mõne Liiwi Heliisiga seotud inimese otsene side salaviinaäriga, kuid seda, et kriminaalsesse tegevusse oleksid kuidagi segatud ettevõtte juhid ja omanik, uurimine ei tuvastanud.

Salaviin viis pankrotti

Ettevõte kaotas kohe salaviina avastamise järel õiguse toota alkoholi ning firmat tabas kiire langus. 2011. aastal viis Aivis Ohtla ise kohtusse Liiwi Heliisi pankrotiavalduse, mis rauges, ning ettevõte likvideeriti.

Maksuvõla vaidlus aga jätkus ning sai lahenduse novembri keskel Tallinna ringkonnakohtus.

Enam kui kümme aastat tagasi Viljandist Tallinna kolinud Aivis Ohtla on Krediidiinfo andmetel praegu seotud kahe väikese ettevõtte ja ühe mittetulundusühinguga. Talle ei kuulu kinnisvara.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles