Nõukaaegne nänn kogub populaarsust

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaid 150 eurot ja need vuntsid võivad rippuda teie magamistoas.
Vaid 150 eurot ja need vuntsid võivad rippuda teie magamistoas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tasahilju häguseks mälestuseks muutuv Nõukogude Liit tekitab inimestes erisuguseid emotsioone. Ühed ei taha sellest midagi kuulda, teised muutuvad mälestusi heietades härdaks.

Omaette nähtus on sotsialismiajast pärit esemete kogumine. Entusiastide seas läheb kaubaks kõik rinnamärkidest mööblitükkideni välja.

Vanavara kauplemisega leiba teeniva Priit Plaado sõnul on säärast nodi iga aastaga järjest rohkem ostma hakatud. «Paljude jaoks on tolle ajastu asjadel sentimentaalne väärtus. Praeguste ostujõuliste inimeste nooruspõlv möödus ju nende keskel,» põhjendas ta.

Kõige paremini ostetakse Plaado kogemust mööda mööblit ja portselanesemeid. «Mööblit restaureeritakse ja kohendatakse oma maitse järgi ning sobitatakse juba stiili pärast elamisse. Kindlasti on igale asjale turg.»

Ordenid ja fanaatikud

Evald Särev kogub oma tarbeks rinnamärke. Muu hulgas hangib ta neid Sakala kuulutusteveeru kaudu. Pakkujaid olevat paraku vähe.

«Vanasti korjati märke vaipade peale, aga nüüdseks on kõik need minema visatud,» kurtis Särev, kellele pakuvad erilist huvi tolleaegsed asutuste märgid. «Kõik need sovhoosid ja kolhoosid... Kogun nende märke aastakäikude kaupa.»

Kunagisest populaarsest hobist on saanud üksikute fanaatikute pärusmaa. «Ega need märgid suurt midagi maksa, aga neid pole ka kusagilt võtta,» nentis Särev.

Kõige erilisemaks peab ta mõningaid spordisündmuste ja -saavutustega seotud märke. «Kes oli ise kõva spordimees, see hoiab oma märke kogu hingega, ja kes ei hooli, on neist ammu vabanenud.»

Ka Priit Plaado ütlemist mööda käib medali- ja märgi­äri eeskätt kollektsionääride vahel. «Tavainimene ei oska neid ordeneid hinnata ja eks ole kõik need põnevamad medalidki huviliste vahel juba mitu tiiru ära teinud.»

Maal suurest Jossifist

Erilisemaid asju vanavara kaupleja sõnul avalikkuse ees ei pakutagi, need käivad fanaatikutel otse käest kätte. «Rolli võib mängida juba kindel kombinatsioon eseme seerianumbris,» märkis Plaado. «Asi, mida on tehtud väikeses tiraažis, võib olla oluliselt kallim sellest, millel on vanust tüki maad rohkem. See on täitsa eraldi ringkond, kes neid kogub.»

Ka Viljandimaal pakutakse nõukanostalgikutele mitmesugust kraami. Näiteks võib portaali Soov kuulutuste seast leida piraka Jossif Stalini portree, mille hind on 150 eurot. Müüja Vello Klampe isa oli Tääksi meierei direktor ja veel 1960. aastatel rippus too kurikuulsa diktaatori pilt tema kabineti seinal. Et perel on käsil kolimine, otsustati kasutult seisev pilt rahaks teha.

«Maali vaatas ka üks edasimüüja Harjumaalt ja ütles, et tema üle 100 euro ei paku. Et vaja ikka teenida kah. Otsustasin siis ise selle arvatava väärtusega müüki panna,» rääkis Klampe.

Pärast kuulutuse ilmumist on seda pilti odavalt osta soovinud veel mitu hangeldajat, kuid tema on oma hinnasoovile kindlaks jäänud.

«Huvilisi on olnud tohutult. On tulnud nii ingliskeelseid e-kirju kui soomekeelseid telefonikõnesid,» kõneles Klampe. Sellest hoolimata oli novembri teisel poolel müüki pandud maal veel eile müümata.

Kõikvõimalikel Stalini ja Lenini piltidel Plaado sõnul erilist rahalist väärtust ei ole. «Pigem tekitavad need mõnes hoopis negatiivset emotsiooni.»

Niisama uudistajaid on aga alati kuhjaga. «Asi saab müüdud vaid siis, kui tõsine huviline ja asjakohane hind kokku satuvad,» tähendas Klampe. «Selliste maalide puhul peab ostjal pildil kujutatu, selle autori või ajastuga mingi eriline side olema, et ta suurema summa välja käiks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles