Põlengus elumajast ilma jäänud pere unistab uuest kodust

Kristiina Baum
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel teisipäeval sai Kõo vallas Koksvere külas soojapuhurist alguse tulekahju, milles hävis täielikult elumaja.
Eelmisel teisipäeval sai Kõo vallas Koksvere külas soojapuhurist alguse tulekahju, milles hävis täielikult elumaja. Foto: Päästeamet

Nädal tagasi oli Kõo vallas elumaja põleng, mille tagajärjel kaotas pererahvas peaaegu kogu oma eluea jooksul soetatud vara. Valla toel seatakse abielupaarile kõrvalhoonesse sisse ajutine eluruum, elumaja taastamist on kavas alustada kevadel.

Kõrvalhoone koos garaažiosaga jäi Koksvere külas Räpp-Jaagu talus soojapuhurist alguse saanud tulekahjust puutumata ja eile alustatigi valla toel ehitustöid, et paarikümneruutmeetrine pind ajutiseks elutoaks-köögiks ümber kujundada.

«Esimene appikarje oleks moodulkorsten ja sinna järele väike pliit või muu küttekolle,» ütles Räpp-Jaagu talu perenaine Maia Orav.

Väga oodatud on pakkumised ettevõtetelt, kes saaksid kohe ehitama hakata. Abielupaaril on iga sent arvel ja tänuga võtavad nad vastu kõikvõimalikud sooduspakkumised. Et ehitustööd on juba alanud, on Maia Orava sõnul vaja hädasti teada, kui suur auk korstnale ja pliidile jätta tuleks, ning seetõttu on pakkumistega kiire.

Järgmisena on ajutisse eluruumi tarvis pesumasinat, külmikut ja köögitehnikat.

Jõulud on heade tegude aeg

Kõo vallavanem Tarmo Riisk käis eile Põltsamaal ehitusmaterjali ostmas – garaažile vaheseina ehitamiseks ja hoone soojustamiseks vajaminev materjal soetatakse kauaaegsetele külaelanikele valla raha eest. Saematerjal pärineb valla metsast ning kipsplaat ja soojustusvill seisavad vallavanema sõnul juba eilsest taluõuel.

Rõõmustav on Riiski sõnul see, et sääraste õnnetusjuhtumite korral aitavad ka ettevõtted. Nii pakkus näiteks Põltsamaa Decora kauplus ehitusmaterjalile tänuväärt soodustust ning talus teenuseid osutavad ettevõtted ei küsi täishinda.

Kõo valla finantsjuht Anu Lõhmus on põlengus elumaja kaotanud pererahva kauaaegne tuttav. Tema sõnul teenib Maia Orav töövõimetuspensionile käsitööga vajalikku lisaraha.

«Maia käib väga palju laatadel, vildib ja tikib susse, maalib kummikuid, valmistab kübaraid,» loetles Lõhmus. Sel talvel Maia Orav oma sõnul käsitööd teha ei saa, sest kõik – valmistööd, materjalid, tööriistad, toetusrahaga soetatud kallis tikkimismasin – põles sisse. Ta jääb lootma, et kordatehtavat garaažiosa tuleb ajutise eluruumina kasutada vaid sel talvel ning tulevikus on see käsitöötuba.

Jõuluroad valmivad uues köögis

Räpp-Jaagu talu hakkaja pererahvas on otsustanud, et uue elumaja ehitus peab algama juba kevadel. Maia Orav kinnitas, et nemad annavad endast kõik, et puitsõrestikuga maja nullist üles ehitatud saaks. Ta lisas siiski, et oodatud on kõik rahalised annetused, mis aitaks pererahva ettevõtmisele kaasa. «Kui ei unista ega usu, siis ei saa ka,» arvas Maia Orav.

Perenaise sõnul on oodatud ka kõikvõimalikud soodsad pakkumised: kivivill, prussid, katuse- ja korstnamaterjal, uksed ja aknad. Pererahva soov on, et uus elumaja saaks sügiseks katuse alla, seetõttu on oodatud mis tahes ehitusnõu. «Majaehitusega on kevadeni aega, aga hea oleks teada, kas ja mida keegi pakub,» lisas Maia Orav.  

Tarmo Riiski hinnangul peaks nädalavahetuseks suurem osa ehitustöödest valmis saama ja Anu Lõhmus kinnitas, et jõuluroogi peaks pere teha saama oma uues ajutises köögis.

Rahaline abi elumaja taastamiseks on oodatud Maia Orava pangakontole EE952200001104356772. Tema telefoninumber on 5662 3388.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles