Õpetaja tapmist tunnistanud poisi ekspertiisi aega pikendati

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud Viljandi Paalalinna koolimaja ees pärast tulistamist, milles hukkus õpetaja
Politseinikud Viljandi Paalalinna koolimaja ees pärast tulistamist, milles hukkus õpetaja Foto: Elmo Riig / Sakala

Oktoobri lõpus Paalalinna koolis õpetaja tapmises kahtlustatava 15-aastase Vahuri kohtupsühhiaatrilise ja -psühholoogilise ekspertiisakti valmimise aega on pikendatud ning praegu pole teada, millal see valmida võiks

Seadus ütleb, et kohtumeditsiinilise ekspertiisakti koostamiseks on meedikutel aega üks kuu, kuid vajadusel võib taotleda selle aja pikendamist. Kõnealuse juhtumi uurimisel vajavad eksperdid noormehe seisundi õigeks hindamiseks lisaaega ning seda on prokurörilt küsitud. Seadus annab nüüd võimaluse koostada akt järgmise kolme kuu jooksul.

27. oktoobril hukkus Paalalinna koolis õpetaja, kelle tapmise on omaks võtnud 15-aastane Vahur. Poiss on tunnistanud, et ei saanud õpetajaga hästi läbi. Pärast tulistamist viidi Vahur politsei arestikambrisse, kuid järgmisel päeval hakkas ta seal kummaliselt käituma ning nooruk viidi üle Jämejalal asuvasse Viljandi haigla psühhiaatriakliinikusse.

Sellest ajast alates on poiss olnud meedikute järelvalve all. Talle on osutatud vajalikku ravi ning viidud läbi vajalikke uuringuid. Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi teatel ei tule ekspertiisiks ettenähtud aja pikendamist ette eriti tihti.

Justiitsministeeriumis tehtud statistika näitab, et kuus aastat tagasi kulus kohtumeditsiinilise akti koostamiseks keskmiselt 24 päeva. Oli aga ka juhtumeid, kus akt valmis isegi poole aastaga. Üldise hinnangu kohaselt pidasid prokurörid kui politseinikud kohtupsühhiaatriaekspertiisi üldse kõige töömahukamaks ja rohkem aega võtvaks menetlustoiminguks.

Eelmisel kümnendil telliti Eestis kriminaalmenetluste käigus aastas keskmiselt 500 ekspertiisi ning sundravile saadeti keskmiselt 50 juhul. Ühe akti koostamine maksab Eesti kohtumeditsiini instituudi teatel 255 eurot, sellele lisandub 59 eurot iga haiglas veedetud päeva eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles