Maale jäänud politseinikud töötavad hiiglaslikes ruumides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure-Jaanis maksab politseiamet maja rendi eest kuus üle kahe korra rohkem, kui on piirkonnapolitseiniku keskmine palk.
Suure-Jaanis maksab politseiamet maja rendi eest kuus üle kahe korra rohkem, kui on piirkonnapolitseiniku keskmine palk. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kuus kabinetti, arestikamber, koridor ja üks töötaja. Selline on pilt kahest politseipunktist Viljandimaa eri otstes. Politseijuhid otsivad võimalust, kuidas leida töötajatele mõistlikumas suuruses ruume.

Peale vaadates tundub kõige absurdsem olukord praegu Suure-Jaanis, kus üks politseinik töötab äsja renoveeritud maja esimesel korrusel 276 ruutmeetril. Ruumide kasutamise eest maksab politsei- ja piirivalveamet majaomanikule Riigi Kinnisvara aktsiaseltsile 1976 eurot kuus, samal ajal saab hiiglaslikes ruumides töötav piirkonnapolitseinik Ivo Kralle umbes 900 euro suurust brutopalka.

Temagi tööajast möödub vaid osa selles majas, sest tal tuleb iga päev mitmes vallas ja linnas käia ning tihti sõita ka Viljandisse.

Karksi-Nuias on politseijaoskond asunud 2000. aastast majas, mis kuulub valla asutusele Iivakivi ning kust politsei on oma ametnikele rentinud 156 ruutmeetrit. Sellel on kuus kabinetti, arestikamber, tualetid ja koridor. Summa, mida politseiamet Karksi-Nuias ruumidele kulutab, on tunduvalt väiksem kui Suure-Jaanis. Iivakivile makstakse renti 256 eurot kuus, kuid sellele lisanduvad kommunaalkulud.

Kolmas samasugune politseipunkt on Mustlas, kuid seal on mundrikandjale uued ja väiksemad ruumid juba leitud ning kolimine seisab ees aasta lõpul.

Ruumide otsimine käib

Karksi-Nuias Pärnu maantee 8 asuvas kahekorruselises hoones on 14 aasta jooksul kümmekonnast töötajast alles jäänud vaid üks ning temagi töömaa ulatub üle nelja valla ja ühe linna Karksist Kõpuni. Uuel nädalal saab järjekordne Iivakivi ja politseiameti vahel sõlmitud rendileping läbi ning tuleb teha otsus, kas piirkonnapolitseinik Taivo Västrik vajab kuut kabinetti.

Politsei- ja piirivalveameti logistikabüroo juht Veiko Kopamees kinnitas, et politsei soovib leida oma töötajatele nii Karksi-Nuias kui Suure-Jaanis väiksemat pinda. «Nii suuri ruume ei ole meil vaja ning need tooks kaasa põhjendamatuid kulutusi,» lisas ta.

Karksi vallavanem Taimo Tugi on äraootaval seisukohal, sest kohtumine Viljandi politseijaoskonna juhi Künter Pedoskiga lükkus edasi. Arutuse alla oleks muu hulgas tulnud Pärnu maantee 8 asuva kahekorruselise maja edasine saatus. Tugi sõnul üürib politsei selle alumist korrust 2000. aastast. Keskküttega maja teisel korrusel toimetab veel mitu asutust, nende hulgas ka majaomanik aktsiaselts Iivakivi.

«Valla huvi see pole, et politsei ära koliks, aga seda peab otsustama politsei,» ütles Tugi, kelle hinnangul on praeguse koha pluss arestikamber.

Suure-Jaanis on aastate jooksul juhtunud sama mis Karksi-Nuias. Jaoskonna töötajate hulk on järjest vähenenud ning sinna on alles jäänud üks inimene. Politseimaja Köleri tänav 5 kasutavad küll ka mõned Põhja-Viljandimaal elavad või seal aeg-ajalt tegutsevad patrullipolitseinikud, kuid nende põhitöö on kas tänaval või Viljandi jaoskonnas.

Kaks aastat tagasi anti maja Riigi Kinnisvara aktsiaseltsile, kes tegi seal 50 000 euro eest remondi, mille käigus ehitis soojustati ja remonditi. Seejärel võttis politsei maja 2017. aastani rendile. Praegu on Kopamehe sõnul vaja politseinikule leida võimalikult kiiresti sobiva suuruse ja asukohaga ruumid.

Vald on valmis aitama

Suure-Jaani vallavanema Tõnu Aavasalu sõnul on Lõuna prefektuuri prefekti Tarmo Kohviga omal ajal juttu olnud, et kui politsei kolimiseks mingil põhjusel peaks vajadus tekkima, on vald valmis uute ruumide üle läbirääkimisi pidama.

Korrakaitsjate praeguste tööruumide plussiks on Aavasalu sõnul see, et need asuvad esimesel korrusel ja kohe tänava ääres. «Kui ruumide vahetamise küsimus tekib, peame leidma samaväärse,» nentis vallavanem.

Veiko Kopamehe selgitusel jälgib politsei- ja piirivalveamet pidevalt oma ruumikasutust ning püüab leida lahendusi, mis vastaksid töötajate ja klientide vajadustele. «Teeme iga päev tööd selle nimel, et politsei kasutatavad ruumid oleksid optimaalse suurusega, ja seetõttu vaatamegi rendilepingute lõppemisel iga kord olukorra üle,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles