Ando Kiviberg sai festivaliga seotud kaubamärgi omanikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ando Kiviberg.
Ando Kiviberg. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kakskümmend aastat Viljandi pärimusmuusika festivali vedanud ja praegu linnapea ametit pidav Ando Kiviberg sai novembris ühe festivali nimega seotud kaubamärgi omanikuks.

Kiviberg esitas mullu septembris patendiametile taotluse, milles soovis endale registreerida kolme suurpeo nimega seotud kaubamärki. Hiljuti jõustunud otsuse kohaselt on talle kümneks aastaks registreeritud kaubamärk Viljandi Folk Music Festival.

Samal ajal küsis Kiviberg patendiametilt endale ka kaubamärk Viljandi Folk ja Viljandi Pärimusmuusika Festival, kuid nende nimetuste registreerimise protsess on veel ekspertiisis. Tänavu kevade hakul öeldi Sakalale, et enamasti kulub kaubamärgi registreerimisele kõige rohkem üheksa kuud, kuid mõningatel juhtudel võib kuluda rohkem aega. Pikaks venivad protsessid eeskätt siis, kui keegi registreerimise protestib. Seda, kas protesti on avaldatud või mitte, amet ei avalda.

See, et festivali looja ja pikaaegne juht Ando Kiviberg soovib suurpeo nimega seotud kaubamärke enda nimele registreerida, sai avalikuks rohkem kui pool aastat pärast seda, kui Kiviberg oli taotlused esitanud. Toona süüdistasid Viljandi opositsioonilised poliitikud linnapead koguni varguse katses.

Tänavu mai lõpul kinnitas Ando Kiviberg, et varguse plaani tal ei ole. Kaubamärkide kaitsmise protsess sai alguse seetõttu, et tema kõrvu oli 2011. aastal jõudnud kuuldus, et festivali üritatakse varastada hoopis mittetulundusühingult Eesti Pärimusmuusika Keskus.

«See oli aeg, kui meil oli kohviku pärast käimas väga keeruline kohtuvaidlus,» tuletas Kiviberg mai lõpul meelde. «Ma ei saa kahjuks kommenteerida kõiki selle protsessi tagamaid, aga ühel hetkel oli vaja kiirelt tegutseda.»

Oma sõnul ei saanud Kiviberg tol hetkel alustada kaubamärgi registreerimist mittetulundusühingule, sest see oleks olnud liiga avalik tegutsemine. «Andsin plaanist teada ühele aida töötajale, kes oli ainsana protsessiga kursis,» rääkis ta.

Mai lõpul kogunesid Eesti Pärimusmuusika Keskuse liikmed ja nõukogu. Kiviberg andis neile ülevaate käimasolevast protsessist ning lubaduse, et pärast kaubamärkide registreerimist annab ta need tasuta üle mittetulundusühingule.

Keskuse liikmed kinnitasid koosoleku järel, et usuvad Kivibergi, sest teadsid, milline ohtlik olukord toona valitses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles